IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW патентова волан с променяща се форма

Новото кормило ще дебютира при бъдещия електрически кросоувър iX5

Компанията BMW е патентовала волан, който може да променя традиционната си кръгла форма и да я превръща в овална. Така някои елементи от кормилото ще могат да се въртят, независимо една от друга, става ясно от публикуваните патентни изображения.


волан BMW

Засега няма подробна информация за новия волан, но е известно, че той ще се използва на серийната версия на концептуалния модел iNext. Тя вероятно ще носи името BMW iX5, като ще се появи на пазара през 2021 г. От компанията вече потвърдиха, че кормилото ще получи оптични влакна, благодарение на които водачът ще разбира, кога може да използва режими на автономно движение и кога трябва да поеме управлението на автомобила.

Всъщност, изпитанията на подобно кормило стартираха още през 2017 г., когато британски учени проведоха тестове на стенд. Резултатите показаха, че шофьорите, от които се иска да поемат контрола над превозното средство в аварийна ситуация, по-бързо реагират на вола, променящ формата си, отколкото на устройство, което използва мигащи индикатори.


волан BMW


Друг иновационен волан беше представен от BMW още при премиерата на концепцията Vision iNext. Тогава кормилото беше квадратно, като шофьорът лесно може да преминава от автономно на активно управление на автомобила. От компанията твърдят, че необичайната форма помага на водача по-бързо да разбере ъгъла на завиване на превозното средство.

Снимки: Car

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    propov ( преди 3 години )
    Точно с такива неща ще преборят не само кризата ами ще задържат и лидерската си позиция. Точно заради такива уж дреболии едни изпъкват, други потъват. Премиум сегмента е пренаситен. Всички там са на топ ниво и за да изпъкнеш, просто трябва да предложиш нещо по така. Нещо дето простаците няма да го разберат, ама разглезения богаташ ще го оцени.
  • #4
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #2 В статията не става въпрос за мен. Ако ставаше, щях да ти отговоря. И когато задаваш толкова безсмислени и глупави въпроси, попита ли себе си какво измисли, направи и остави на този свят? Ако не си се запитал се погледни в огледалото и си го задай. Когато си отговориш, тогава питай другите! А колкото до това, какво са измислили БМВ, то ако поне малко беше помислил, щеше да разбереш, че когато колите им са бъкани с проблеми, най-малкото трябва с волана да се занимават.
  • #3
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    това беше до #1
  • #2
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Въпросът е ти какво измисли и остави на този свят? Освен изключително безсмислени коментари като този... Това се нарича иновация и е нещо без което автомобилната индустрия ще е доста зле...
  • #1
    9 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Една кола, като света не могат да направят до волана опряха да се променя от кръгла в овална форма. Браво на тях! С тези волани ще преборят кризата...