IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се справим с драскотините под дръжките

Дребен проблем, който се набива на очи и определено дразни

При отварянето на вратата под дръжките започват да се образуват драскотини – независимо дали оставени от нокти или пръстени. С течение на времето те стават все по-видими, а в най-лошия случай започват да ръждясват. Какво да направим срещу тях?

 

Драскотини под дръжките

 

Автомобилната боя се състои от четири слоя, които имат обща дебелина от 1 мм или 10 пъти повече от човешкия косъм. Цветният слой е най-тънкият и е едва 0,015 мм.

Ако само най-външния лаков слой е засегнат, той може  да бъде полиран с умели движения. Ако е засегнат и втория слой, базовия лак, ще трябва да се намесят опитни ръце. Ако драскотината прониква дълбоко, посещението в сервиза няма да ви се размине.

Как да разпознаем, че проблемът се разраства? Ако засегнатото място има друг цвят от боята, самостоятелното третиране вече не е достатъчно, тъй като драскотините са засегнали дълбоките слоеве на боята.

 

Драскотини под дръжките

 

За да установите дълбочината, прекарайте внимателно нокът напречно и ако усетите съпротивление, драскотината е прекалено дълбока, за да бъдат извършвани самостоятелни действия. Ако случаят е лек, може да опитате да полирате мястото.

 

 

Полирането се извършва в няколко стъпки.
1.    Почистване. Преди истинските оздравителни работи засегнатото място трябва да бъде почистено основно от прах и замърсяване. Използвайте топла вода и почистващо средство. След това изсушете с микрофиброва кърпа.
2.    Нанасяне полиращата паста. Сега може да нанесете широко безсиликоновата полираща паста, която се продава в специализираните магазини. Използвайте кръгообразни движения. Пастата действа като много фина шкурка и отстранява драскотините като сваля и част от боята. По тази причина трябва да се работи с изключително внимание, за да не бъдат увеличени щетите по боята.
3.    Съхнене. Пастата образува слой върху боята. Оставете го да изсъхне, преди да го избършете внимателно. Сега драскотините трябва да са изчезнали. Ако случаят не е такъв или мястото изглежда по-увредено от преди, не повтаряйте процеса, а се обърнете за съвет към специализиран сервиз.

 

Драскотини под дръжките

 

Помагат ли пастата за зъби и лакът за нокти срещу драскотини?

Пастата за зъби има подобно действие като полиращите пасти. Пастата за зъби от магазина притежава също фини шлайф-частици и има същото действие. Но с нея не давате на боята допълнително запечатване/защита като със специализираните пасти.

Използването на лак за нокти за отстраняване на драскотините трябва да бъде избягвано на всяка цена. Цветът рядко съвпада с този на боята, а при високи температури лакът може да започне да се издува и да се напуква, което не води до добър резултат.

Снимки: Autorevue

 

 

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Продават безцветно фолио, което се лепи под дръжките на вратите и проблемът е решен. То големи обяснения, голямо нещо тук. Въпросът е да не допуснете появата на драскотини, а не после да мислите как да ги махате. Фолиото решава проблемите 100%.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    вземате си шофьор с ръкавици който да ви отваря вратата