IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Красотата иска жертви: тестваме новия Меrcedes-Benz CLA

Какво ще получите, ако вземете един хечбек и го направите по-непрактичен и по-скъп? Бестселър, разбира се

А-класата на Mercedes е един от най-симпатичните опити на тема семеен хечбек. Има само два недостатъка: първо, не предлага кой знае колко място, и второ, струва доста солено.
 


Какво би станало тогава, ако вземете тази кола, намалите още повече полезното пространство и за компенсация я направите доста по-скъпа? Правилният отговор е: бестселър.
Mercedes CLA е точно това. С него получавате платформата, задвижването и интериора на А-класата, но в съчетание със силуета на елегантно купе.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


Резултатът е автомобил с осезаемо по-малко пространство на задната седалка, но средно с около 3500 лева по-висока цена. Никой обаче не възразява срещу това, защото в съвременния свят най-важният въпрос, разбира се, е не колко побира и колко вдига, а как изглежда.

По този показател CLA няма от какво да се оплаче. Новото поколение е с по-смели линии и с по-хармонични пропорции от старото. Коефициентът на въздушно съпротивление e eдва 0.23 - колкото на състезател по колоездене на писта. Това има доста приятен ефект и върху разхода.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


Решетката с диамантен ефект изглежда много добре, както и двойният хромиран ауспух. Разбира се, той е горе-долу толкова истински, колкото и даденостите на Мис България. Но успява да изглежда доста по-привлекателно. Вратите без рамки на стъклата подчертават купе-излъчването.
 
Впрочем Mercedes се нуждае от всички трикове в това отношение. Предишната генерация на CLA беше едва ли не сама на пазара. Но в сегмента вече има доста конкуренти, като се започне от BMW Серия 2 Gran Coupe.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


Тайната на успеха на този автомобил до момента бе, че предлага визията на скъпо купе на достъпна цена. Достъпна в особения смисъл на Mercedes, разбира се: базовото CLA започва от 57 000 лева и стига чак до 115 хилядарки за AMG версията с нейните 421 коня.

Стандартното оборудване включва климатроник, безключов достъп, дигиталните табла с мултимедията и 17-цолови алуминиеви джанти.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


Ние тестваме варианта CLA 200, с новия 1.3-литров турбомотор и със 163 коня максимална мощност. Тук цената тръгва от 61 000 лева и с допълнителните екстри надхвърля 72 000. Но съизмерима C-класа пак е поне с десетина хилядарки повече.
 

Mercedes-Benz CLA 200 Coupe

163 к. с. максимална мощност

229 км/ч максимална скорост

8.2 секунди 0-100 км/ч

С този мотор и със седемстепенния автоматик тази кола не е кой знае колко спортна. Все пак има едно голямо предимство пред обикновената А-класа - тук всички разновидности, а не само по-скъпите версии, са с многозвенно окачване отзад. Благодарение на него колата стои добре в завоите и е подчертано забавна за каране. Но акцентът тук е другаде: върху удобството и новите технологии.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


CLA получава интериора на А-класата, с двата ефектни екрана за приборите и мултимедийната система. С известна патриотична гордост ще напомним, че последната е разработена в София и работи наистина отлично. Гласовите команди могат наистина да улеснят живота ви. Навигацията с елементи на симулирана реалност е фантастично лесна за следване. Усъвършенстваният темпомат може да следва лентата сам и дори да изпреварва сам на магистрала, ако само му подадете мигач. Снабдена със съответния пакет, CLA може дори да се паркира сама.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


Трябва само да натиснете един бутон на волана, и темпоматът ще започне да следи ограниченията на скоростта и да намалява според тях, така че да не правите излишни подаръци на пътната полиция.

Седалките са комфортни, но заради скосения покрив задните са монтирани неестествено ниско и възрастни хора ще се чувстват странно в тях. Багажникът запазва 370-те литра обем от А-класата, което не е чак рекорден показател, но е напълно достатъчно.


Mercedes-Benz CLA тест драйв


С две думи, това е една по-скъп и не толкова практична алтернатива на А-класата. Но, както добре знаете, красотата иска жертви. А в случая даже ни се струва, че си ги заслужава.


Още снимки от теста на Mercedes-Benz CLA вижте в галерията:

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Готин ( преди 4 години )
    Седнах в този ,,китайски,, кашон и установих, че е Меган седан на двойна цена.
  • #4
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Cla owner ( преди 4 години )
    Колата е топ, имам предходния модел и съм много доволен. Изключително компактна, с достатъчно място за 4 човека, отзад ако са 1.75 високи е ок. Кара се много приятно, повратлива, пъргава (мойта е с 1.6 мотора), супер спирачки и т.н. Седалките са много удобни, с подгрев алкантара и синтетична кожа са и много красиви.
  • #3
    12 rate up comment 4 rate down comment
    БРАВО ( преди 4 години )
    #2 - поклон! 3 думи но реални, горчивата истина! Като казвам реални, реални за тези, които са здраво стъпъли на земята.
  • #2
    14 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #1 т.е. кола за комплексари!
  • #1
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Има някаква логика за хората, дето искат да се изфукат с колата си - взимаш си доста ефектен на вид мерджан за доста под парите за Це класа, която изглежда по-обикновено