IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци показаха втория си кросоувър за Европа

Електрическият U6ion има доста необичаен интериор и скутер в багажника (ГАЛЕРИЯ)

Китайци показаха втория си кросоувър за Европа

Младата китайска автомобилна компания Aiways показа втория си електрически кросоувър, който ще се продава и на европейския пазар. Моделът U6 е вторият в гамата на компанията. Премиерата на крос-купето трябваше да се проведе на автомобилния салон в Женева, но след като изложението бе отменено, китайците организираха пресконференция в Щутгарт и представянето на модела бе излъчено онлайн.

Aiways е проект на бивши топ мениджъри на Volvo и SAIC Volkswagen, компанията бе основана през 2017 година. Първият модел беше електрическият кросоувър U5, който бе пуснат на китайския пазар през 2019, и се очаква да пристигне в Европа по-късно тази година. А вторият модел все още се представя като прототип, чието пълно име е U6ion. Серийното крос-купе обаче няма да се различава много, посочват от компанията.

Aiways U5

Подобно на Aiways U5, U6ion е изграден на модулната платформа MAS (More Adaptable Structure). Компанията обяви, че Кен Окуяма, създател на суперавтомобила Ferrari Enzo, има участие в дизайна на модела. Но ако не обърнете внимание на силуета, аеродинамичните елементи и задната част, в профил U6ion напълно повтаря U5 (на горната снимка). Светотехниката обаче е доста различна. Размерите на крос-купето още не са разкрити. Дължината на Aiways U5 е 4680 мм, ширината 1865 мм, височината 1700 мм, а междуосието - 2800 мм.


Aiways U6ion

U6ion има собствен интериор: спортни седалки и "щурвал" вместо обикновен волан, екранът, изпълняващ ролята на приборен панел е по-малък от този на U5, а тъч скрийнът на мултимедийната система, напротив, е по-голям. "Топката", разположена на предния панел, разпознава гласови команди (и евентуално лица), а на вратите вместо традиционните дръжки има колани. Освен това в багажника е вграден електрически скутер.

Още снимки - в галерията:

Компанията не разкри техническите характеристики на модела. Най-вероятно задвижващата система е като при U5: един електромотор с мощност 190 к.с. и 315 Нм (монтиран на предната ос) и батерия под пода. В Китай за Aiways U5 е осигурена батерия с капацитет 53 или 65 кВтч, като в последния случай можете да поръчате допълнителна от 18 кВтч (намира се в пода на багажника). Пробегът е съответно 403, 503 и 623 км, но по остарелия вече цикъл NEDC.

Серийният U6 ще дебютира на китайския пазар в края на годината. В същото време, съдейки по факта, че кросоувърът е споменат и на европейския сайт на Aiways, компанията явно планират да продава и този модел на Стария континент. А пък U5 трябва да стигне до Европа през лятото. Китайците искаха да пуснат модела на европейския пазар още през април, но поради избухналата епидемия от коронавирус, сроковете бяха преместени.

Снимки: Motor

0 от 500