IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

KTM предизвика Porsche 911 GT2 RS

Новият X-Bow GTX разчита на 600 к.с. и е направен за състезания

KTM предизвика Porsche 911 GT2 RS

Австрийската марка KTM често е свързвана с машини на две колела и по-малко на четири. Единственият модел за шосе е X-Bow, който спечели популярност като лек и пъргав автомобил за удоволствия. Сега фирмата представи снимки на автомобил, който ще се надпреварва в бъдещите серии GT2, като се очаква това да се случи през есента.

В 12-годишното си съществуване KTM X-Bow привлече клиенти, търсещи забавление под открито небе в стил Caterham или Ariel Atom. Досега връх в гамата бе GT4, но благодарение на успеха, марката планира да направи следващата стъпка.

GTX е създаден в партньорство с Reiter Engineering и се задвижва от 2,5-литров петцилиндров двигател от Audi с мощност 600 к.с. В комбинация с тегло от 1000 кг съотношението тегло-мощност е доста прилично. 

Представител на фирмата каза: „В моторния спорт е нужно да се концентрираме към намиране на най-добро съотношение тегло-мощност, за да бъдем по-бързи с по-икономични, по-ефективни и по-малки по обем двигатели“.

KTM X-Bow

Клас GT2 позволява на пилоти аматьори да седнат зад волана на по-мощни пистови машини с намалена аеродинамика и увеличена мощност в сравнение с GT3, за да бъдат по-достъпни за пилоти с малък опит. Мощността на болидите в GT2 е ограничена до 700 к.с., вместо 560 за GT3.

Ханс Райтер, управител на KTM, каза, че първите 20 автомобила ще бъдат готови тази година. След преминаване на хомологация те могат да участват в сериите GT2. Възможно е с намалена мощност болидът да бъде допуснат до участие и в други серии.

Цените не са обявени, но основният конкурент Porsche 911 GT2 RS Clubsport струва над 300 хиляди евро. Нищо чудно KTM да се доближи до това число.

Снимки: KTM

0 от 500