fallback

Porsche разработва достъпна спортна кола

Германската компанията ще възроди модела 914

Наскоро на фирмения сайт на Porsche се появи статия за простия и и сравнително евтин модел на марката - 914 (на снимката), който беше разработен съвместно с Volkswagen и се произвежда през периода 1969-1976 г. Направени са общо 119 000 такива автомобила, като повечето от тях са оборудвани с 4-цилиндрови двигатели, развиващи от 80 до 101 к.с.

Някой вероятно ще реши, че в компанията от Щутгарт изпитват носталгия по миналото и затова са решили да припомнят този автомобил, но не е точно така. В публикувания материал главният дизайнер на бранда - Михаел Мауер, разкрива плановете за направата на съвременен аналог на модела 914. 

Според Мауер, в момента компанията му се нуждае именно от това - прост и сравнително евтин спортен модел. Обсъждането на проекта от ръководството на Porsche е започнало преди доста време, като вече са избрани два варианта. Първият е разработка на класическа спортна кола с механична скоростна кутия и минимален комплекс от електронни системи.

Втората възможност е направата на модел, който ще се превърне в аналог на Audi TT RS или Volkswagen Golf R32. Той е по-привлекателен от гледна точка на маркетинга, въпреки че Мауер категорично подкрепя първата възможност.

Дизайнерската работа по създаването на автомобила, който ще е със средно разположение на мотора, вече е започнала, но не е ясно, кога той ще бъде готов. Със сигурност, това ще отнеме няколко година, ако в Porsche не променят плановете си. В момента най-достъпният модел на бранда е купето Porsche 718 Cayman с 300 к.с., което струва около 56 000 евро.

Снимка: Porsche 

fallback
fallback
Последни