IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екзотичната суперкола Tuatara стана серийна

SSC North America представи първият сериен еккземпляр на купето с 1750 к.с. (ВИДЕО)

Екзотичната суперкола Tuatara стана серийна

Суперколата Tuatara на компанията SSC North America беше представена като концептуален модел още през 2011 г. Девет години след това е готов и първият от общо 100 серийни автомобила, които ще бъдат произведени. Премиерата му пред публика ще се състои на автосалона във Филаделфия.

Машината носи името на новозеландския гущер Туатара, като е разработена от дизайнера Джейсън Кастриота в сътрудничеството с компаниите Ferrari, Maserati и Saab. Купето се задвижва от 5,9-литров V8 двигател, развиващ 1350 к.с. на бензин и 1750 к.с. на смес от бензинов и етанол Е85. Тягата се предава на задната ок чрез 7-степенна роботизирана скоростна кутия.

Още снимки вижте в галерията:

Теглото на автомобила е 1247 кг., а коефициентът на аеродинамично съпротивление - 0,279. За разлика от повечето подобни машини, салонът на Tuatara е сравнително богато оборудван, като в него има мултимедийна система с тъч-скрийн, климатик и премиум акустична система.

Предшественикът на Tuatara - суперколата SSC Ultimate Aero, преди време постави световен рекорд за скорост, който след това беше подобрен последователно от Bugatti Veyron SS, Koenigsegg Agera RS и Bugatti Chiron SS 300+. Новото "дете" на фирмата на Джерод Шелби ще се опита да си върне първото място, като в компанията вярват, че машината им може да премине границата от 300 мили в час (483 км/ч).


Предстои да бъдат построени общо 100 бройки от автомобила, като всяка от тях струва 1,3 млн. щатски долара.

Снимки и видео: SSC North America

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Stigh ( преди 4 години )
    За мулти милионери и милиардери този автомобил би бил една отлична инвестиция. Хиперавтомобил на бутиков производител и произведени само 100 бр. Цената бързо ще започне да расте.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Да кажем, че съм богаташ и няма да усетя липсата на "1,3 млн. щатски долара". И пак не разбирам какво точно се предполага, че ще правя с "1750 к.с." освен те да си спят в гаража и аз да се фукам пред приятелите ми (също мангизлии), че имам този "автомобил"? Побъркан свят: хвърлят се ресурси, време, енергия, идеи и ентусиазъм за какво?