IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко е лесно да се измами Google Maps

Художник създаде фалшиво задръстване само с една детска количка

Услугите на Google Maps обикновено правят живота на пътуващите много по-лесен. Но системата твърде лесно може да бъде измамена, както доказа един германски художник, съумявайки да убеди Google, че по иначе празни улици има задръстване.
 


Симон Векерт просто събрал 99 работещи смартфона в една бебешка ръчна количка и бавно се разходил по средата на празна улица в германската столица. Google, който постоянно черпи данни от системата за геолокация на смартфоните ни, изтълкувал това като задръстване и почти незабавно оцветил отсечката в червено, пренасочвайки ползващите навигация шофьори към алтернативни маршрути.

Самият Векерт обясни в сайта си, че целта му била да помогне на хората да оценят подобаващо съвременните технологии и да осъзнаят в какво привилегировано положение са спрямо предишните поколения.

Експериментът обаче илюстрира и по-смущаващи неща: от една страна, количеството информация, с което Google разполага за всяко наше движение, и от друга, притеснителната лекота, с която важни и ползвани от милиони услуги могат да бъдат подвеждани.

Векерт не дава технически подробности за експеримента, но Тори Хофман, инженер на работа в Google, потвърди, че случилото се изглежда напълно реално.

 

0 от 500
 • #7
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Практично ( преди 1 година )
  По добре педесет смартфонна отколкото педесет полицая + нсо да охраняват по пътят Президента !
 • #6
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Име ( преди 1 година )
  Хората са измислили нещо готино и ние както винаги ще гледаме да ги бъгнеме. Не хейтя експеримента е готин и ме кефи между другото.
 • #5
  2 rate up comment 0 rate down comment
  до №4 ( преди 2 години )
  Отчела е цяла задръстена улица, защото алгоритъма все още е такъв, че забелязвайки десетки смартфони в дадена локация на пътно платно ги счита за такива на автомобилисти и ги маркира като задръстване. независимо, че са в една количка, важна е локацията. Дори 4-5 пълни автобуса, един зад друг, ще ги отчете като задръстване.
 • #4
  0 rate up comment 0 rate down comment
  A ( преди 2 години )
  как е отчела системата цяла задръстена улица, като всичките смартфони са били в една количка?
 • #3
  7 rate up comment 0 rate down comment
  carpe_diem ( преди 2 години )
  Абе не е чак толкова лесно да събереш 99 работещи смартфона...
 • #2
  9 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  Животът е песен без мобилен телефон. Плащах 20 години грешни пари на различни мобилни компании докато си рекох: Ами всеки е добре дошъл да ми се обади на домашния ми телефон, и ако не отговарям, моля запишете на машината какво искате дами кажете.
 • #1
  12 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  С времето и такива опити за остроумия ще бъдат елиминирани. Системата е направена да ни бъде от полза, не да я сбъгваме.