IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко е лесно да се измами Google Maps

Художник създаде фалшиво задръстване само с една детска количка

Услугите на Google Maps обикновено правят живота на пътуващите много по-лесен. Но системата твърде лесно може да бъде измамена, както доказа един германски художник, съумявайки да убеди Google, че по иначе празни улици има задръстване.
 


Симон Векерт просто събрал 99 работещи смартфона в една бебешка ръчна количка и бавно се разходил по средата на празна улица в германската столица. Google, който постоянно черпи данни от системата за геолокация на смартфоните ни, изтълкувал това като задръстване и почти незабавно оцветил отсечката в червено, пренасочвайки ползващите навигация шофьори към алтернативни маршрути.

Самият Векерт обясни в сайта си, че целта му била да помогне на хората да оценят подобаващо съвременните технологии и да осъзнаят в какво привилегировано положение са спрямо предишните поколения.

Експериментът обаче илюстрира и по-смущаващи неща: от една страна, количеството информация, с което Google разполага за всяко наше движение, и от друга, притеснителната лекота, с която важни и ползвани от милиони услуги могат да бъдат подвеждани.

Векерт не дава технически подробности за експеримента, но Тори Хофман, инженер на работа в Google, потвърди, че случилото се изглежда напълно реално.

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    притеснителната леко ( преди 1 година )
    Експериментът обаче илюстрира и по-смущаващи неща: от една страна, количеството информация, с което Google разполага за всяко наше движение, и от друга, притеснителната лекота, с която важни и ползвани от милиони услуги могат да бъдат подвеждани.Това изречение е най смущаващото и те принуждава да се замислиш, относно личната свобода и личното пространство, които би трябвало да се непрекосновенни.
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Практично ( преди 2 години )
    По добре педесет смартфонна отколкото педесет полицая + нсо да охраняват по пътят Президента !
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Име ( преди 3 години )
    Хората са измислили нещо готино и ние както винаги ще гледаме да ги бъгнеме. Не хейтя експеримента е готин и ме кефи между другото.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до №4 ( преди 4 години )
    Отчела е цяла задръстена улица, защото алгоритъма все още е такъв, че забелязвайки десетки смартфони в дадена локация на пътно платно ги счита за такива на автомобилисти и ги маркира като задръстване. независимо, че са в една количка, важна е локацията. Дори 4-5 пълни автобуса, един зад друг, ще ги отчете като задръстване.
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    A ( преди 4 години )
    как е отчела системата цяла задръстена улица, като всичките смартфони са били в една количка?
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Абе не е чак толкова лесно да събереш 99 работещи смартфона...
  • #2
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Животът е песен без мобилен телефон. Плащах 20 години грешни пари на различни мобилни компании докато си рекох: Ами всеки е добре дошъл да ми се обади на домашния ми телефон, и ако не отговарям, моля запишете на машината какво искате дами кажете.
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    С времето и такива опити за остроумия ще бъдат елиминирани. Системата е направена да ни бъде от полза, не да я сбъгваме.