IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко е новият данък на автомобил в София?

Столична община пусна сайт, на който всеки може да провери налога

Колко е новият данък на автомобил в София?

"Информационно обслужване" АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна).

Още за това как се променя данъкът - четете в Dnes.bg

Можете да проверите данъка на автомобила си ТУК.

Снимка: Dnes.bg

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Сега ще има голяма БГ тесла 2020 с новите правила и новите застраховки "Бонус-малус"! Твърди се, че застраховките ще скочат 4-5 пъти, но експерти споменават повече. И това е за всички независимо какъв шофьор си джигит или примерен. По-голяма тесла от това няма, но има хора, които това ги кефи и си мислят, че някой, като им каже по-ниски цени в чужбина и ги лъже.Явно е вярна приказказката,че пра-сетата свикват с ко-чи-ната в която живеят и не искат нещо друго.Искат си я само нея и са слепи за др.
  • #8
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ако някой не ми вярва за цените, които плащам в Германия данък и застраховка на колата да каже колко пари е готов да заложи и веднага показвам платежните договорът за ГО и каско + банковото извлечение за данъкът всяка година, който плащам на колата! Това, че управляващата шайка ви лъжат, че данъците и застраховките в БГ са най-евтини е пълна лъжа. И между другото всяка година застраховката на колата ми пада, защото нямам нарушения, а в БГ е точно обратното и сега ще има голяма БГ тесла 2020!
  • #7
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    комбайнер, данъците не се определят от това колко ти е дохода, а от това колко вреди нанасяш на околните. Колата не е рождено право, а луксозна стока. Ако не можеш да си я позволиш, има други видове транспорт. Или може да се квалифицираш допълнително и да започнеш да печелиш повече. Възможности бол
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #2 съсипаха я тая държава!
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    алоу германеца, я малко мисли с тая глава... в Германия това, в Германия онова... я кажи в Германия колко е данъка на доходите? хм??? умнико! са ако ми кажеш, че работят за повече пари ок, *** не гледайте само отделни неща... Това че данъка на колата е по-малък, не значи че не си си платил вече с други такси - много по-солени ;)
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    ElPatron ( преди 4 години )
    На първия гражданин (общо казано) искам да приведа някои числа:- на моята кола, на 4 г. и с малък бензинов мотор, данъкът й според тоя калкулатор е 94 лева в София, и 62 евро, тоест 123 лева, в Германия- за предишната ми кола, която беше 2006 г двулитров дизел, данъкът в София е 141 лева (70 eвро), а в Германия е 308 евро- за стария мерцедес на съседа ми, който е евро 2 и с три литра обем, данъкът тук е 152 лева (75 eвро), а в Германия е 481 евро.И със застраховките така. Та вземи се сни ...
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Живееш в Германия ( преди 4 години )
    брато, айде стига волни измишльотини. По-добре си купи букварче
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Когато мафията си има държава е така!
  • #1
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ай честито! Живея в Германия и данакът на колата ми е 36 евро на година, а в София щях да плащам 110 лв т.е. два пъти и половина повече отколкото в Германия. Думи нямам просто за какъв грабеж става въпрос. А при застраховките положението е още по-трагично. В Германия плащам за ГО и Каско 480 евро, а в БГ за същото сумата е 3900 лв. Покритието на немската застраховка е 100 млн.евро имуществени и неимуществени щети, а за българската, която е 4 пъти по-скъпа покритието е до 50 млн.лв.Смях в залата