IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW обяви пробег от 440 км за iX3

Елетрическият модел ще развива 286 коня и 400 Нм

BMW обяви пробег от 440 км за iX3

Германският автомобилен производител BMW частично разкри спецификацията на електрическия кросоувър iX3. Моделът ще получи компактни електромотори eDrive от пето поколение и ще може да изминава над 400 км с едно зареждане. Електромобилът ще бъде качен на поточната линия през 2020 г.

BMW iX3, който дебютира като концепт в Пекин през 2018 г., ще бъде първият кросоувър с пето поколение на технология eDrive, което позволява електромоторът, трансмисията и силовата електроника да бъдат поместени в един модул. В iX3 тази технология ще бъде тествана, за да може през 2021 г. с нея да бъде оборудван електрическият седан i4 и технологичният флагман на германците - кросоувърът iNext.

BMW iX3

Компанията твърди, че всички компоненти на eDrive са разработени самостоятелно. Особената конструкция на електромоторите е позволила производителят напълно да се откаже от редките метали, като купува кобалт и литий за батериите директно от доставчици. Използва се последното поколение литиево-йонни батерии с висока енергийна плътност и катоден литиев никел-манганов кобалт (NMC) 811, и се състоят от призматични клетки. Според BMW, тези батерии са най-оптималното решение сред тези, които може да предложи индустрията в момента.

Електрическият мотор, монтиран на задния мост в BMW iX3, ще развива 286 конски сили и 400 Нм максимален въртящ момент. Той се захранва се от батерия с действителен капацитет от 74 кВтч, което дава основание на производителя да декларира пробег с едно зареждане от 440 км по цикъла WLTP. След ъпгрейда толкова изминава Audi e-tron 55 quattro с батерия с капацитет от 95 кВтч, от които са налични само 86,5 кВтч.

BMW iX3

Отделно внимание BMW обръща на въглеродния отпечатък. При това се взема предвид целият производствен цикъл - от доставката на суровини до бракуването на автомобила. Така че, в сравнение с BMW X3 sDrive 20d електрическият iX3 за същото време ще отделя 30 процента по-малко въглероден диоксид. Стойността може да бъде намалена още повече, ако батериите се използват повторно като стационарни източници на енергия.

Снимки: Motor

0 от 500