IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравените студии: Saab PhoeniX Concept (2011)

Това бе последният прототип на шведската марка

Забравените студии: Saab PhoeniX Concept (2011)

Името PhoeniX едва ли можеше да бъде подбрано по-добре. През 2011 г. Saab бе прекратил „брака“ си с General Motors и бе достатъчно силен, за да спечели нови клиенти и да остане важна премиум марка. Историята не завърши по този начин, а Saab PhoeniX Concept остана последния прототип на шведската фирма.

Представена на автосалона в Женева, PhoeniX Concept бе вдъхновен от аеронавтиката, от където са и корените на марката. Различни компоненти и аеродинамични решения, целящи намаляване на съпротивлението и разхода също идват от там. Някои от тях се намират в горната рамка на страничните стъкла, които са отделени от каросерията и служат за канализиране на въздуха и създаване на сила на притискане, без да се влияе на коефициентът на въздушно съпротивление от само 0,25.

Отвън впечатление правят „летящите врати“ и големите 20-цолови джанти. Салонът се състои от четири седалки, въпреки че отзад няма място дори за деца.
С този прототип бе търсено и екологично решение. Той се задвижва от хибриден модул с бензинов 1,6-литров турбомотор и 200 к.с. и електромотор с 34 к.с. Бензиновият двигател отговаря за задвижването на предния мост, а „екологичния“ – за задния. Системата за двойно предаване без карданен вал бе наречена eXWD. Резултатът бе разход от 5,1 л/100 км.

Разбира се, превъзходни динамични показатели също не липсваха. Ускорението до 100 бе за 5,9 секунди, въпреки механичната шестстепенна кутия.
Друг интересен детайл на автомобила бе модерната инфорвационна и развлекателна система, използваща Android.

Saab PhoeniX Concept трябваше да послужи за визуално вдъхновение за бъдещи серийни модели на марката, но остана проект, който не възкръсна от пепелта.

Снимки: Saab

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Сааб ( преди 4 години )
    Saab не е купен от китайци а от Турция.Купиха елитна марка за пресиж-но явно няма да правят нищо с нея(поне за сега)
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Хубав рестарт за малко да стане, ама пусто GМ не дадоха да си произвеждат чисто новата 9-5-ца, а с 1 10-годишен модел и една концепция видяхме докъде стигнаха.Че и китайци, дето нямаха пари ги купиха...