fallback

Няма отърване от електромобила

Австриец не може да бракува разбитата си Tesla

Електромобилите се разпространяват със сериозни темпове, но все още не са навъртели достатъчно километри, за да е напълно ясно, колко точно струват на собственика си. Случай от Европа показва, че собствениците на електрически коли могат да имат сериозни проблеми, когато искат да се отърват от тях.

В Европа не можеш да изоставиш просто ей така разбит автомобил. В това се убеди австрийски собственик на Tesla, който дори по законен път не може да бракува своята потрошена машина.

Доминик Фреймут се блъснал в дърво през октомври, след което неговата Tesla, както често се случва в подобни случаи, се запалила и изгоряла напълно. Машината не подлежи на ремонт и възстановяване, като това е признато и от застрахователя. Но пък и няма как да бъде бракувана, тъй като акумулаторът е сериозно повреден и никой не знае как да го свали и рециклира.

Оказва се, че електромобилът не може да бъде превозен и в друга държава или дори друг регион на Австрия, тъй като това е незаконно и опасно. Австрийските предприятия, който се занимават с преработка на боклук, не приемат подобни отпадъци.

Ситуацията е толкова абсурдна, че Фреймут не може да държи разбитата кола до дома си, но и няма къде да я закара. В крайна сметка той получава помощ от компанията Tesla, която изпрати в Австрия свой екип. С негова помощ колата е закарана до сервиз, където ще бъде разглобена и едва след това, отново под надзора на експертите от Tesla, ще бъде закарана за рециклиране.

Снимка: Motor1

fallback
  • #8
    Асан-хасан ( преди 4 години )
    Батко ДАИ си адреса шата взема итеб и жената!
  • #7
    пепе ( преди 4 години )
    Ми да си оправят законите смотаните австрийци. Не е проблем на Тесла това.
  • #6
    анонимен ( преди 4 години )
    #5 Има ли воля, има и решения. Най-вероятно досега не са мислили за този проблем поради малката бройка на електрическите коли. Но сега ще бъдат принудени да направят организация за рециклиране. Има какво да се прави с батериите.
  • #5
    анонимен ( преди 4 години )
    #1 абе то за можене.. може.. ама нормално ли е се пита?
  • #4
    Дизелгейт ( преди 4 години )
    Даааа, Тесла си остава една голяма "ТЕСЛЪ". И на мен ми се иска електрическа кола, но за мен те все още са на етап "бебе" в своето развитие, най-вече техните източници на електроенергия.
  • #3
    Теслата ( преди 4 години )
    Така както е описано предполагам че рециклирането на въпросния електромобил излиза като сума по скъпо от самото му производство . Иначе продължаваме да чуваме от фенчета как това е бъдещето . Неудобната истина че към момента няма икономически изгоден начин за рециклиране на батериите на електромобилите някак остава встрани от цялата пропаганда . Но няма да е задълго . По същия начин хората вече започват да се противопоставят на монтирането на смятаните за панацея ветрогенератори .
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    Или институциите не са си свършили работата като са допуснали вноса на автомобил, за който не е осигурено рециклирне (предполагам и там се дължи някакъв вид "продуктова такса")?
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    Значи може, стига желание да има.
fallback
Последни