IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-грозните и най-красивите коли според науката

Какво се получава, ако в дизайна се използва правилото за "златното сечение"

Счита се, че обектите, при които са използвани пропорциите на "златното сечение", са най-хармонични. Експертите от CarWow оцениха автомобилите, създадени през последните 10 години, за да разберат дали това правило може да бъде отнесено и към техния дизайн. И съответно да определят най-естетичните леки коли, тоест най-красивите, въпреки че това понятие е субективно.

Какво е "златно сечение"? Това е математическо уравнение, което е използвано още в древна Гърция от художници и дизайнери, за да се разбере кои предмети са по-привлекателни. Счита се, че съотношението 1:1.618 може да бъде използвано при правоъгълници, кръгове и спирали, като то има най-приятната за очите форма.

Експертите са обозначили общи точки на повече от 600 автомобила (на фаровете, решетките, огледалата и т.н.), като всички те са произведени през последните 10 години. След това са изчислили най-значимите съотношения между тези точки, за да получат "златно сечение". После е усредненото съотношението при всеки автомобил, за да се получи оценка, която варира от 0 до 100%. 

Съответно, тези коли, чиято оценка е най-близо до 100%, би трябвало да бъдат най-привлекателни, а тези, чийто резултат е минимален, са най-уродливите. Дали науката обаче е права, вижте в двете галерии.

Топ 5 на най-грозните автомобили според "златното сечение".

Топ 5 на най-привлекателните автомобили според "златното сечение"

Снимки: Производителите

0 от 500