IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

3 абсурдно бързи минивана и 2 микробуса

От невероятната Honda Odyssey до Ford Transit с шаси и двигател на Jaguar XJ220 (ВИДЕО)

3 абсурдно бързи минивана и 2 микробуса

Минивановете са предназначени за големи семейства, а основната им задача е да бъдат просторни, практични и удобни. Като цяло, последното нещо, което минивановете трябва да са, е да са бързи, и ако имате такава кола, то в очите на приятелите си отдавна сте се сбогували със своите драйвърски амбиции. За щастие, по света все още има много луди хора, които са готови да се превърнат дори минивановете в нещо много мощно и бързо. Тук ще стане дума за 3 такива модела, както и за 2 микробуса.

Bisimoto Odyssey

Американецът от нигерийски произход Биси Езериоха е обсебен от мощността. През 1994 г. той основава компанията Bisimoto Engineering и започва да прави двигатели за драг състезания, като успява да постигне много успехи. При това Биси не търси лесния начин, а "вмъква" стотици допълнителни коне под капака на напълно неочаквани автомобили - като този семеен миниван Honda Odyssey.

В този автомобил почти всичко е безумно. Биси запазва 3,5-литровия блок на двигателя, но го модифицира, като също така монтира турбина от Honda Civic. Резултатът е мощност от 1029 конски сили на биоетанол (601 коня на бензин). При това със задвижване на предните колела и шестстепенна ръчна скоростна кутия. Всички бордови системи на минивана работят нормално, а интериорът не е загубил своята практичност. Страхотна кола за всеки ден. Просто много, много мощна.

Renault Espace F1

Имаше време, когато Renault можеше с пълно право да се гордее с участието си във Формула 1: с двигател на френската марка "Уилямс" спечели три поредни титли при пилотите - от 1992 до 1994 година. Разцветът на "формулната" програма Renault съвпада с 10-годишнината на модела Renault Espace и на някой от компанията му хрумва, че голям семеен миниван и състезанията от Формула 1 са идеалната комбинация.

Така на бял свят се появява напълно безсмисленият, но прекрасен в своето безумие Renault Espace F1. Каросерията е направена от въглеродни влакна, а V10 двигател с мощност 831 конски сили от състезателния автомобил във Формула 1 Williams-Renault FW15C е поставен директно в салона. Ускорението от място до 100 км/ч става за 2,8 сек, а максималната скорост надхвърля 310 км/ч.

Volkswagen Multivan с двигател от Porsche 911 Turbo

Изглежда, че в този микробус няма нищо необичайно. Да, в салона е добавен малко стил, интериорът е променен, какво толкова? Не се заблуждавайте обаче от скромния външен тунинг. Обърнахте ли внимание на приборния панел от Porsche 911 Turbo? Работата е в това, че не само таблото е взето от легендарния спортен автомобил. В задната част на пода се крие 3,6-литровият боксерен двигател с мощност 572 конски сили от Porsche 911 GT2. Той работи в съчетание с 6-степенна механична скоростна кутия, а задвижването на този микробус е на задните колела. Максимална скорост на автомобила е 283 км/ч. Казвате, че Cayenne е перфектното семейно Porsche? Нещо започваме да се съмняваме...

Toyota Sienna R-Tuned

Sienna R-Tuned не може да се похвали с безумен двигател, но има поне две причини, поради които този миниван заслужава място тук. Първо, това е заводски проект: през 2015 г. Toyota прави Sienna R-Tuned, за да опровергае стереотипа, че семейните миниванове са скучни и бавни коли. На второ място, този модел изминава състезателната писта Willow Springs със секунда по-бързо от спортния Chevrolet Camaro SS, който е с почти 150 коня по-мощен!

Как е постигнат този толкова впечатляващ резултат? Ами, лесно, или пък не толкова. Благодарение на пренастроено спортно окачване, самоблокиращ диференциал и състезателни спирачки. 3,5-литровият V6 е леко модифициран, монтиран е спортен ауспух, което довежда до мощност от около 300 коня.

Ford Transit XJ220

Британците отдавна се славят с таланта си да правят готини и бързи коли буквално в гаража си. Това обаче надминава всичко. В началото на 90-те Jaguar пуска суперавтомобила XJ220, който до появата на McLaren F1 е най-бързата серийна кола в света. По време на предпроизводствените тестове в Jaguar толкова много се стараят да не привлекат внимание към колата, че избират товарния микробус Ford Transit като тестово муле за двигателя и шасито.

Този автомобил чудо е жив и здрав и до днес. Двигателят му е трилитров V6 с мощност от 640 конски сили, окачването е настроено за състезателна писта, а максималната скорост на микробуса е около 270 км/. Типичен британски хумор!

0 от 500