IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Серийните автомобили с най-добра аеродинамика

По-ниското въздушното съпротивление пести гориво и вредни емисии

Автомобилните производители прилагат какви ли не прийоми, за да намалят времето за ускорение от 0 до 100 км/ч, като същевременно постигнат и по-нисък разход на гориво. Едно от най-важните неща, освен ниското тегло на колата, е нейната аеродинамика. Тя се определя от коефициент на аеродинамично съпротивление и се обозначава с Сх (може също с Cd или Cw).

Любопитното е, че хиперколите и суперколите с мощни двигатели често имат по-лоши показатели от стандартните серийни автомобили. Причината е в спойлерите, антикрилата, сплитерите, дифузьорите и другите допълнителни елементи, необходими за стабилизирането на автомобила при високи скорости. Заради тях се налага да се жертва именно обтакаемостта на каросерията.

Този показател става особено важен за електромобилите и хибридите. Изданието Motor1 1 направи класация на серийните модели с най-добро аеродинамично съпротивление. И между тях няма суперколи или хиперколи, на има хибриди и електрически модели. Представяме ви Топ 15 на моделите с най-добра аеродинамика.


Снимки: Производителите

0 от 500