fallback

140 000 долара за Волга, направена за КГБ

Уникалният автомобил има двигател 5,5-литров V8 от Чайка

Много рядък модел ГАЗ-23 от 1962 година е обявен за продажба в украинската столица Киев. Тази Волга е била направена за КГБ, а сред обикновените граждани на бившия СССР е позната като "догонваща".

На външен вид автомобилът по нищо не се различава от  модела ГАЗ-21, но под капака му е монтиран 5,5-литров V8 от Чайка. ГАЗ-13 стана също така и донор на 3-степенната автоматична скоростна кутия.

ГАЗ-23 Волга е най-бързият съветски автомобил на своето време. Той ускорява от място до 100 км/ч за 16 сек, а максималната му скорост е 170 км/ч. При обикновената Волга тези цифри са съответно 34 сек и 140 км/ч, въпреки факта, че ГАЗ-21 е с 300 кг по-лека.

Освен това "догонващата" има подсилено шаси и спирачки. Тъй като предната част на колата е твърде тежка, за да се подобри разпределението на теглото, в багажника често е била слагана оловна плоча, която да служи като баласт.

Цената на обявената за продажба ГАЗ-23 Волга е 140 хиляди долара. Това е доста много, но трябва да се има предвид, че от този модел са произведени 603 бройки и само няколко са оцелели до днес. Освен това този автомобил за КГБ се намира в отлично състояние.

fallback
  • #8
    Albertnuame ( преди 4 години )
    Възстановяване на бани в Подолск
  • #7
    Кико ( преди 4 години )
    До Андропов! На бодлива крава господ, рога не дава! И на простия, господ пари не дава, да не купи Волга
  • #6
    Перник ( преди 4 години )
    Искат, но кой ще им ги даде? И аз искам от съседката, но само обещава тя!
  • #5
    Бивш студент ( преди 4 години )
    Като бяхме на есенна бригада в с. Калояново , Пловдивско началото на 80те в АПКто имаше такава Волга, бяха я взели от МВР беше още с жълто син цвят
  • #4
    Andropov ( преди 4 години )
    до анонимен - О.К. - принципно си прав, но все пак от "подозирали" до "е позната" има огромна разлика. Иначе, да, звукът на двигателя няма как да не направи впечатление, но с добре направен шумозаглушител /ауспух/ и този проблем е бил решен доста успешно. По темата ГАЗ 23 съм изчел де що има инфо из руските сайтове. Де да ги имах тези 140 000 долара, през глава щях да търча да я купя таз машина...
  • #3
    анонимен ( преди 4 години )
    Не е била позната в детайли и подробности. Нали не мислиш, че никой не е подозирал, че нямат специална версия, най-малкото по звука на 8 цилиндровия двигател спрямо 4 цилиндров и по динамиката. Колата все пак се е движила в трафика и е била виждана и чувана
  • #2
    Andropov ( преди 4 години )
    На обикновените граждани на бившия СССР тази Волга НЕ Е била позната /поне докато е била на активна служба/. Това е била идеята - да прилича на ГАЗ 21 и обикновеният гражданин да не може да я разпознае. На водача на ГАЗ 23 е било абсолютно забранено да отварят капака на двигателя. "Догонялка" е била наричана от тези които са я ползвали - служителите на КГБ и сродните служби и съответно техническия състав който я е поддържал /също служители на службите/. Така са я отличавали от нормалните ГАЗ 21.
  • #1
    ( преди 4 години )
fallback
Последни