IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen започна да прави батерии за електромобили

Пилотният проект стартира с производството на малки партиди (ВИДЕО)

Volkswagen започна да прави батерии за електромобили

В понеделник в германския град Залцгитер започна работа пилотна инсталация за производство на литиево-йонни батерии на Volkswagen. Засега батериите се произвеждат в малки партиди, а масовото им производство се планира да бъде стартирано съвместно с шведската компания Northvolt.

Догодина германският автомобилен концерн, в партньорство с Northvolt, ще започне изграждане на завод за батерии в Долна Саксония, чийто годишен капацитет е 16 гигаватчаса. Инвестициите в проекта от страна на Volkswagen на един милиард евро.

Заводът ще бъде въведен в експлоатация в края на 2023 г. или в началото на 2024 г. В същото време, още през 2020 година в съоръжението в Залцгитер ще заработи инсталация за рециклиране на използваните батерии.

Както се знае, през ноември Volkswagen ще започне масово производство на първия си изцяло електрически модел ID.3. Първата партида от 30 000 бройки вече е разпродадена по предварителни заявки. Моделът ще се предлага с електромотор с мощност 150 или 204 к.с. и батерии с капацитет от 45, 58 или 77 киловатчаса. В зависимост от това пробегът ще бъде 330, 420 или 550 км (по WLTR).

ID.3

Цените за модификацията с батерия от 58 киловатчаса и електромотор с мощност 204 к.с., която първа ще се появи на пазара, започват от 40 000 евро. Първите клиенти ще получат автомобилите си в средата на 2020 г. После в продажба ще се появи и най-малко мощната версия на ID.3 (150 к.с.), която ще струва "по-малко от 30 хиляди евро".

0 от 500