IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте как изглежда една луксозна каравана от 60-те

Тази Geographic X, една от едва двете оцелели, бе реставрирана и продадена за рекордна сума

Съвременните кемпери и каравани са несъмнено удобни, но някак си им липсват стил и оригиналност. Затова и в последните години все повече се развива бизнесът с реставрирането на стари модели от 40-те до 70-те години, а тази Holiday House Geographic X е отличен пример.


Geographic кемпер

  
  
Създаден през 1960, днес той е сред най-търсените модели от ценителите, за което спомага и изключителната му рядкост - едва две бройки са оцелели до наши дни. Проектиран е от дизайнера Чък Пели по поръчка на един преуспял бизнесмен, който искал "космическа" стилистика във ваканционния си дом. Твърде високата му цена обаче ограничила производството до само седем бройки - по онова време Geographic X струвал 8 500 долара, което в днешни пари прави над 71 000. На всичкото отгоре през 1962 фабриката в Орегон била унищожена от пожар, с който изчезнали половината произведени бройки, както и проектите и компонентите за следващите.
  
 
Geographic кемпер

  
  
Дълги години се смяташе, че само една бройка е оцеляла. През 2016 обаче бе открита и тази, използвана дълги години за склад. Караваната бе откупена от компанията Flyte Camp и реставрирана с огромно внимание. Всички оригинални компоненти са възродени, но са добавени и соларни панели на покрива, за да не е зависим от електропреносната мрежа, както и модерни удобства като телевизор, LED осветление и мощна стереоуредба.

Geographic бе показан на изложението в Палм Бийч, където престарелият му дизайнер Чък Пели за пръв път видя проекта си в завършен вид. Удостоена с неговия подпис, възродената каравана бе продадена за кръглата дума от 250 000 долара - рекорд за екземпляр от онази епоха.
  
   

Още снимки на уникалния модел вижте в галерията:

  

 

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    elo ( преди 3 години )
    Като човек който от години има "camper " първият алуминиев е много " див" защото лятото от жега и зимата от студ сигурно вътре няма да може да се стои.Сякаш " направи си сам " вътре груб и недодялан без или слаб интериор и вкус направен с брадва и струва 77.000 долара.(това е мое лично мнение)
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    За сведение на изключително развеселения първи коментатор Camper означава подвижен дом и е синоним на Caravan. Ако има автономно задвижване, се нарича Campervan.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    готин е, нема спор, ама не пише колко тежи с това скъпо дърво и пр.