IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бриаторе влиза в политиката, иска да е като Тръмп

Италианецът може да се похвали с успехи във Формула 1 и богато криминално досие

Бриаторе влиза в политиката, иска да е като Тръмп

Скандалният Флавио Бриаторе, на когото му е забранено да стъпва на състезания от Формула 1, влиза в италианската политика, като обяви създаването на новото движение Il Movimento del Fare. В политиката в Италия вече изобилства от популисти, така че решението на Бриаторе предизвика по-голям отзвук в чужбина, отколкото в родината му.

69-годишният Бриаторе обяви, че решението му е мотивирано от „критичния момент, в който се намира Италия”. Той декларира, че новото движение е „напълно независимо от която и да е политическа партия и ще работи изцяло в услуга на гражданите.”

„Успешни предприемачи и професионалисти, с техните идеи и визии, ще помогнат за рестартирането на Италия, като създадат работни места и привлекат нови инвестиции”, обеща Бриаторе, като допълни, че всичко това ще е „безплатно”.

Бриаторе беше шеф на Benetton в средата на 90-те години, когато Михаел Шумахер спечели първите с две световни титли, но колите на тима твърде често бяха смятани за нередовни, което помрачи успехите на отбора. След това италианецът оглави тима на Renault, с който Фернандо Алонсо спечели двете си световни титли, но Бриаторе беше изгонен завинаги от световния шампионат заради скандала „Крашгейт”, при който Нелсон Пикет катастрофира умишлено, за да може Алонсо да спечели в Сингапур през 2008 година. Това доведе до изтеглянето на Renault от Формула 1, а тимът загуби всичките си големи спонсори.

Отделно от това Бриаторе има присъди за измами с кредитни карди и документни измами още през 80-те години, като получи две присъди със затвор, но след това беше амнистиран.

В началото на политическата си кариера Бриаторе упорито търси сравнение с президента на САЩ Доналд Тръмп, който също така влезе в политиката като несистемен играч и успя да спечели президентските избори през 2016 година.

„Сравненията с Тръмп са чест за мен – обясни Бриаторе, който подобно на Тръмп никога не е страдал от липса на скромност. – Доналд има неподражаем талант. Познавам го още от 90-те години и бях първият човек, който го доведе в Европа. Когато той се кандидатира за Белия дом всички бяха срещу него, но той спечели.”

0 от 500