IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой харчи най-много във Формула 1?

Таванът на бюджетите ще ореже разходите на петте най-големи тима

Кой харчи най-много във Формула 1?

Формула 1 стигна до поредната битка за намаляване на разходите, като за разлика от предишни години, сега това ще се случи с промени в правилата, допълнени от таван на бюджетите. За второто ограничение се говори от десетилетия, но досега никой не е успял да го наложи ефективно. Може би Liberty Media ще успеят, макар и с някои изключения плюс таванът ще е доста висок – 175 милиона долара на година.

За тази година бюджетите на най-големите отбори във Формула 1 са много по-големи, но битката по пистите показва, че твърде често пряката зависимост между големите пари и добрите резултати не е налице. Естествено, нито един от отборите във Формула 1 не е потвърдил данните за бюджетите, но пък представители на всички отбори са осигурили информация за разходите на техните съперници.

В сумите на тези бюджети за включени всички разходи за годината, включително и заплатите на пилотите, въпреки че в няколко отбора те се изплащат от спонсорите. Пример за това е McLaren – испанските спонсори на тима плащат заплатата на Карлос Сайнц, а Ландо Норис на практика кара без пари, тъй като покрива разходите на тима за спонсорството му в по-малките формули.

С оглед на това, че сумарно заплатите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас са по-големи от тези на Себастиан Фетел и Шарл Льоклер, то на практика Ferrari харчи повече пари за колата си и представянето на пистата спрямо Mercedes.

Хамилтън е начело при пилотите с 42 милиона евро от заплата и спонсорски приходи, а Фетел кара за 35 милиона, като Себастиан няма спонсори и всички пари идват от тима. Трети е Дениъл Рикардо с 20 милиона на сезон.

И така, кой харчи най-много във Формула 1 през 2019 година.

1. Ferrari    450 милиона долара, 2-о място в класирането
2. Mercedes    450 милиона долара, 1-о място в класирането
3. Red Bull    380 милиона долара, 3-о място
4. Renault    280 милиона долара, 5-о място
5. McLaren    250 милиона долара, 4-о място
6. Toro Rosso    160 милиона долара, 8-о място
7. Alfa Romeo    150 милиона долара, 6-о място
8. Haas F1    150 милиона долара, 9-о място
9. Racing Point    145 милиона долара, 7-о място
10. Williams    120 милиона долара, 10-о място

0 от 500