IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци и израелци направиха хибриден летящ автомобил

Aska излита и каца като хеликоптер, но се управлява като кола (ВИДЕО)

Американци и израелци направиха хибриден летящ автомобил

Летящите коли не са нещо ново в съвременния свят - още в първите десетилетия на миналия век има такива разработки, дори Хенри Форд участва в подобен проект в средата на 20-те. В последните години компании като AeroMobil и Terrafugia постигнаха значителен напредък в разработването на такива машини, които могат да се използват и по обществените пътища. Но повечето, ако не и всички, предишни проекти изискват значителен участък от пътя за излитане и кацане.

Aska

Пробив в това отношение може би ще направи американо-израелският стъртъп NFT (Next Future Transportation) с модела си Aska. Всъщност, автомобилът е класифициран като превозно средство eVTOL, което означава електрическо вертикално излитане и кацане. Aska може да се движи по пътя като обикновена кола, като крилата й са сгънати назад, или да се използва като малък частен самолет с вертикално излитане и кацане, като при хеликоптерите. В корпуса на автомобила са скрити 10 канални вентилатора, още 2 има в задната част, а други два са вградени в крилата.

Aska

Захранването се осигурява от батерия и бензиновия двигател, които заедно осигуряват полет до 560 км. В кабината могат да се настанят трима души, като се планирано да бъдат създадени автономни системи за навигация и шофиране по пътищата и във въздуха. Ако и когато Aska влезе в масово производство, се очаква първоначалната му цена да е около 200 хиляди долара, но компанията работи и върху абонаментна услуга с месечни плащания от 200 до 300 долара.

0 от 500