IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

40 камери вече следят бус лентите в София

Глобата за първо нарушение от този тип е 50 лева

От днес 40 нови камери следят за нарушения в бус лентите на основните софийски булеварди, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Общината е инвестирала в техническите средства, за да намали масовата практика леки автомобили да използват трасетата, които уж са само за градския транспорт. Глобата за първо нарушение от този тип е 50 лева.


автобуси MAN, София

20 нови автобуса MAN ще обслужват вече линиите на 280 и 85. Снимка Гео Калев за Столична община

"Целта е да увеличим скоростта на движение на градския транспорт и точността. Моля шофьорите да не нарушават правилата. А КАТ вече имат всички инструменти, за да осигуряват спазването на закона за движение", писа Фандъкова в официалния си профил във Facebook.

Различни организации от години предупреждават, че заради многото нарушения бус лентите на практика губят смисъла си. През 2015 сдружението "Спаси София" например само за час засече 496 нарушители в лентата за автобуси на моста над "5-и километър" на булевард "Цариградско шосе". При предвидените от закона глоби това би означавало наложени санкции от 24 800 лева - само за час и само в едната посока. За цялата 2015 година обаче от Пътна полиция са наложили едва 700 глоби за подобни нарушения.

Членовете на групата изтъкват, че бус-лентите правят градския транспорт по-бърз, по-надежден и по-привлекателен. Ние бихме допълнили, че тарикатите, изпреварващи отдясно, после забавят и двете други ленти при опитите си да се престроят. Експерименти в Германия и Великобритания показаха, че движение само по една лента често е по-бързо от движението по три ленти, които в един момент трябва да се съберат в две, тъй като в първия вариант трафикът се движи постоянно, а във втория се налагат спирания и потегляния.


 

 

0 от 500
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    като направят гражданска 1 000 лв минимална и автопарка ще намалее до поносими стойности
  • #4
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А кога пътна полиция ще почна да взима книжките на всички комплексари с Алдита дето всеки ден показват безкрайната си селяния! Няма 1 ден в който да отида на работа и някой вагаджия да не кара срещу мен в насрещното, да ме засече или да изпревари цялата колона пак в насрещното!
  • #3
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Владо ( преди 4 години )
    Да сложат и видеорегистратори на автобусите и тролейбусите, и да ги свържат дирекно с КАТ.Писна ми от селянчета-терикатчета, които са толкова некадърни и нагли, че шофирането в София да те отврати.
  • #2
    11 rate up comment 17 rate down comment
    ss ( преди 4 години )
    Изобщо не е сигурно, колко ще се облекчи движението с тия бус-ленти, но градският бюджет - със сигурност ще спечели!!
  • #1
    30 rate up comment 3 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Браво! Време беше. Сега трябва да сложат камери и на кръстовищата ( на повечето има такива, но май не се ползват по предназначение), че да започнат да глобяват и тарикатите пререждащи се по средата на кръстовищата на червен светофар ...