IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на McLaren F1 ще направи колата с най-високи обороти на мотора

Новият проект на Гордън Мъри претендира за наследник на култовата суперкола

Създателят на McLaren F1 ще направи колата с най-високи обороти на мотора

Компанията Gordon Murray Automotive, основана от един от създателите на легендарния McLaren F1 - Гордън Мъри, разкри техническите характеристики на нова суперкола, която претендира, че е истинският наследник на култовия британски автомобил.

Двувратият модел ще се казва T.50, като ще получи най-високо оборотния двигател, който някога е използван при сериен автомобил. Машината ще тежи едва 900 кг., тъй като е направена около карбонов монокок. Цялата каросерия е от въглеродни нишки, а на размери T.50 ще е по-малко от Porsche 911.

Отпред е поставен 3,9-литров V12 мотор Cosworth-GMA, който ще може да се развърта до 12 100 об/мин. Двигателят развива 650 к.с. и 450 Нм, като се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия Xtrac и диференциал с повишено триене. За сравнение, McLaren F1 разчиташе на 6,0-литров V12 (627 к.с. и 612 Нм), като тежи 1140 кг.

В оборудването на T.50 влиза специално създадена за този автомобил спирачна система, а също така и активна аеродинамика. Суперколата ще може сама да регулира притискателната сила, като за това е поставен вентилатор с диаметър на въдуховода 400 мм. Той разрежда въздуха под кората и увеличава притискателната сила - решение от 70-те години на миналия век, използвано при болида от Формула 1 - Brabham BT46B. 

В салона T.50 има 3 места, като шофьорското е по средата, а другите са от двете му страни и са изтеглени по-назад (също като при McLaren F1). Приборите са аналогови и са ориентирани към водача. Има и място за багажник, а според Мъри, колата му няма за цел да поставя рекорди за скорост или за ускорение.

От автомобила ще бъдат произведени 100 бройки, като всяка ще струва 2 млн. паунда. Първите доставки ще станат факт през 2022 г.

Снимка: Gordon Murray Automotive

0 от 500