IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зависимостта към навигацията увеличава риска от Алцхаймер

Хипокампусът има нужда от тренировки, в противен случай започва да намалява, посочва експерт

Зависимостта към навигацията увеличава риска от Алцхаймер

В продължение на хиляди години хората са развили много точно усещане за околната среда, което постепенно намалява заради настъпването на сателитната навигация. Това предупреди навигационният експерт Дейвид Бари, цитиран от британските медии.

Според него, с използването на Google Maps, други навигации, различни джаджи и мобилни приложения, особено от шофьорите, хората се откъсват от света и могат да попречат на мозъка си, особено на хипокампуса, който е отговорен за  дългосрочната памет и пространствената ориентация, да изгради устойчивостта, от която се нуждае с напредването на възрастта на човека.

Навигация - мозък

"Тъй като ставаме все по-зависими от тези електронни джаджи, за да се ориентираме, все повече се откъсваме от естествения си свят", казва Бари, който също така е бивш британски дипломат. "Хората започват да губят това усещане за потапяне в природата, за цялостта и за невероятните неща, които получават от това", добавя той. Проблемите обаче са по-дълбоки, защото частите от мозъка, които отговарят за способността на човек да се придвижва, да навигира, се нуждаят от упражнения и ако не се тренират, буквално се свиват.

"Напълно е възможно при хората, които стават жертва на болестта на Алцхаймер, която обикновено се проявява първо като дезориентация, хипокампусът им вече да е намалял поради липсата на употреба или има значително по-малка устойчивост за справяне с атаките на болестта. Така че това е доста добра причина да искаме да поддържаме тези части на мозъка, като ги упражняваме", посочва британският експерт.

Навигация - мозък

Бари, който е написал книги за навигацията при животните, включително как скарабеите намират пътя си с помощта на светлината от Млечния път, добавя, че освен умствените проблеми, които крият навигационните устройства, съществуват практически недостатъци при използването им. "Те не винаги работят, особено в градовете, заради отраженията на сградите", добавя той.

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до #4 ( преди 4 години )
    роден съм и съм живял в град (София) доста преди да има навигации... как мислиш съм оцелявал?! на късмет? Има си имена на улици, номера, карти и т.н. Какви са тия глупости - не можели сме без навигация.. естествено че можем, просто е по-удобно с нея.. аман от мрънкачи.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    veli ( преди 4 години )
    ползвайте google maps и пак ше ви тряя хартиена навигация...няма такова некадърие за навигация...от как минах на here wego видях кво е навигация tomtom също е готина, макар и скъпичка и без POI освен бензиностанции и паркинги, но иначе е лека и точна.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Както и преди навигациите - с карта, може и да попиташ. Сега ако на някои младеж му покажеш карта има да се чуди какво е това. Как сме пътували едно време? И сме стигали където трябва? ;)Просто *упе знае 2 и 200. Махни навигацията и ще се научиш да се ориентираш, дори в непознат град.Признавам, улеснение, но като с всяко нещто да не се прекалява. Имам познати които до магазина на 3км от тях без нави не могат.
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #3 - принудени сме!!! Няма как да изкараш човека от естествената му среда от хиляди години а го натикаш в селища, които не познава и в които няма никакви ориентири и да искаш да може да се оправя сам без навигация. Това не ти е село с 2 улици на кръст. Отиваш в някой чужд град и ми е много интересно как ще се оправиш без навигация? С питане ли или ще спираш на всяка пресечка и ще гледаш картата. А у нас, както ги няма имената на улиците как ли ще се оправиш ми е интересно. Мисли малко де!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #2 - не, не сме принудени - удобно ни е просто. А всяко удобство закърнява съответното умение за справяне с него - в случая мислене в посока ориентация.
  • #1
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    по принцип е така и не само с навигацията, а с всички електронни джиджи. едно време калкулаторите бяха забранени в училище и смятахме всичко сами. трудно и тегаво беше, но се развива мозъкът и мисленето. сега гледам, че масово хората не могат 2 прости числа да сметнат без ползване на калкулатор. с навигацията обаче нещата са малко по-различни. в бетонните джунгли ни е отнета ориентацията, както е било едно време в природата. Така, че сме принудени да ползваме навигация, колкото да не ни се иска.