fallback

Руски учени извлякоха бензин от боклук

Технологията използва метода на коксуването

Руски учени създадоха технология, която позволява превръщането на всички органични твърди отпадъци в бензин. По проекта работеха специалисти от Тюменския индустриален университет и Уралския федерален университет, съобщават местните медии.

Горивото се извлича от остатъци от храна, пластмаса, гума и други отпадъци заедно с остатъци от петрол по метода на коксуването (нагряване без достъп на кислород). На изхода на инсталацията се получават течни продукти, чиято точка на кипене е същата като тази на фракциите при директната дестилация на нефт - бензин, дизел, мазут. От тези продукти в крайна сметка може да се получи бензин, дизел и така нататък.

Тази технология позволява органичните отпадъци да бъдат включени в процеса на производство на гориво и да се пестят нефт в петролните рафинерии. Разходи за допълнителната енергия не са необходими: тя се произвежда чрез изгарянето на газ, образуван при коксуването на отпадъците. Освен това не се отделят никакви емисии в околната среда.

Мобилната инсталация за преработка на отпадъците в гориво прилича на малък автобус с температура под 1500 градуса. Процесът вече успешно и изпробван в една от рафинериите в Тюменска област. Учените отбелязват, че бъдеще методът може да се използва за обработка не само на битови, но и на промишлени органични отпадъци.

fallback
  • #5
    До първия ( преди 4 години )
    Личи си, че изобщо не си запознат, но въпреки това реши да напишеш поредните глупости и да внушиш, че немците са били измислили всичко. Да те светна само, че в Германия отпадъците ги горят, а не добиват нищо от тях. Горят ги под високо налягане, за да се получи почти 100% изгаряне и малко отделяне на вредни емисии в атмосферата. Отделената температура се ползва в ТЕЦ за производство на ел.енергия. Този метод за производство на ток е и една от причините да си затворят АЕЦ-овете.
  • #4
    анонимен ( преди 4 години )
    "Руснаците откриха органичната химия, браво на тях!" ти колко оригинално *** си! Евала, планетата ще прокопса с екземпляри като теб!
  • #3
    пена ( преди 4 години )
    Руснаците откриха органичната химия, браво на тях!
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    Другият въпрос е на каква стойност се получава този бензин!
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    Не претендирам за познания в тази област, и незнам доколко е ново това откритие, но в Германия отдавна от био *** се поизвежда "гориво" точно чрез изгаряне. Другите опаковки (които могат) се рециклират. Не случаино, когато беше кризата с *** в Италия, немците напираха да отидат и да го вземат.
fallback
Последни