IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един европейски град забранява бензина и дизела

Ограниченията в Амстердам влизат в сила от догодина

Още един европейски град забранява бензина и дизела

Властите в Амстердам взеха решение за пълна забрана за използването в града на автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2030 г., съобщава вестник The Guardian.

Ограниченията ще се налагат постепенно. Първият етап стартира догодина, когато по околовръстното шосе на Амстердам ще бъде забранено движението на дизелови превозни средства, които са на повече от 15 години. Новите правила ще засегнат и градския транспорт, като от 2022 г. автобусите и такситата, работещи на бензин, няма да може да влизат в центъра на града.

От 2024 г. ще бъде забранено използване на корабчета и моторни лодки на бензин или дизел по каналите на Амстердам, а също така и на мотопеди. Планът ще приключи през 2030 г., като за неговото реализиране властите въвеждат редица стимули за тези жители на града, които преминат на електромобили. Предвижда се изграждането на общо 25 000 зарядни станции за превозни средства на ток. В момента на територията на Амстердам те са около 3000

Решението на властите е продиктувано от екологичните проблеми. Нивото на замърсяване на въздуха в Холандия е над допустимите стандарти на ЕС, като това до голяма степен е свързано с интензивното движение на автомобилите в големите градове  като Амстердам, Ротердам и Маастрихт.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    лесно е да се каже - но дори на тях няма да им е лесно да го направят. Да видим. Забраните сами по себе си не работят - трябва алтернативи. Колелата са опция, но все пак има бизнеси и др. които няма да могат с колела. Да видим.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Виждал съм обяви за работа в Холандия като сред бенефитите има и служебен велосипед!
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    до: 2 ( преди 4 години )
    Явно НИКОГА не си бил в Холандия. Там велосипедистите са ЦАРЕТЕ НА ПЪТЯ!!! Изкачат както и когато си искат. Карат където и както си искат и всички се съобразяват с тях. Там вело0сипеда е на почит и, ако случайно закачиш или удариш велосипедист жална ти майка, Всички го знаят и се съобразяват. То и у нас в ЗЗДП е записано, че участниците в движението мотористи и велосипедисти трябва да се пазаят, но Бай *** РАЗБИРА САМО ПРАВОТО НА ПО-ГОЛЕМИЯ. Като отиде в Европа обаче, бързо му свиват сърмите.
  • #2
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    популистки мерки, и просто стимул дас е купи нова кола, особено за каналите.. До 2030, много вода ще изтече... Но колегата долу е прав, не само за А'дам, но и в цяла Холандия се карат масово велосипеди в града, но имат изградена инфраструктура за това. И в допълнеие, велосипедистите (и не само те) имат (елементарна) култура на и не се имат за безсмъртни като изкачахт пред колите без да се огледат или да преминават на червно и др.
  • #1
    14 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво! Точно така се прави! Само не ми е съвсем ясно за какво замърсяване говорят там. Нека дойдат у нас да видят замърсяване! Няколко пъти съм бил в Холандия и в Амстердам също. Изобщо не забелязах замърсяване да има, пишеци, смрад и мръсотия, както у нас в Голямото село - София. Там хората масово си карат колелета. Като казвам масово, смятайте колелетата са повече от автомобилите. Много повече. Има и за туристите колелета. Оставяш си колата на паркинг в покрайнините и вземаш колело под наем.