fallback

Скандалната Lada Raven се възражда

Инвестиционен фонд иска да превърне колата в конкурент на Tesla

През 2014 г. никому неизвестният по това време руски дизайнер Дмитрий Лазарев представи своето виждане за бъдещ модел на Lada, който да носи името Raven (от англ. - Гарван). Той изпраща скиците си на конкурс, организиран от АвтоВАЗ, но малко по-късно ги оттегля, тъй като е недоволен от условията на състезанието.

Рисунките на Лазарев се появяват в медиите в Русия, а малко по-късно дизайнерът се присъединява към проекта за създаване на първия украински спортен автомобил - Himera Q. Неговият дизайн напомня до голяма степен на този на Raven, като създателите на колата обявяват, че имат договор с Лазарев. Между двете страни обаче се появяват разногласия и руснакът напуска, а украинците продължават да работят над проекта самостоятелно.

Скандалът обаче постепенно набира сила, тъй като Himera Q поразително прилича на Lada Raven. В същото време се появява и австрийски концептуален модел - Milan Red, който отново е нарисуван от Лазарев. В крайна сметка и Himera Q, и Milan Red си остават само концепции, които все още не са достигнали до производство. 

А Lada Raven е на път да възкръсне, този път като електромобил. Такава е идеята на ръководството на инвестиционния фонд Alpha Robotics Venture, който започва разработка на спортен автомобил, задвижван на електричество. Главен дизайнер на проекта ще бъде същият Дмитрий Лазарев, като се очаква в основата на електромобила да бъде именно неговата Lada Raven.

"Нашият автомобил ще бъде по-евтин за производство, по-интересен като дизайн и ще използва огромния опит в областта на роботиката, който имаме. Той ще разполага със система за безпилотно придвижване и ще може да се конкурира с лидерите на пазара в тази област и най-вече с Tesla", заяви Владимир Белий, президент на фонда Alpha Robotics Venture.

Снимки: Auto.Mail

fallback
  • #5
    анонимен ( преди 3 години )
    Глупости на търкалета. Добре че дядо иван може да прави ракети, че иначе ...
  • #4
    Стара Загора ( преди 4 години )
    Пазара на употребявани коли е претрупан със известни марки. Защо ли?
  • #3
    Ilk ( преди 5 години )
    А един мармот завива шоколада в станиол
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    Руснаците само на картинки вече ги правят колите.
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Ще видим как се представя на нивата хахах
fallback
Последни