fallback

Cadillac от времето, когато колите бяха изкуство

За модела Eldorado Brougham от 1958 година днес искат 225 000 долара

50-те години се считат за златната епоха на американските автомобили: мощни V8 двигатели, революционен лукс и комфорт, а великолепните "перки" в задната част бяха норма. Ключова роля в епохата, когато колите в САЩ са големи, бляскави и със статут, играе Cadillac. А емблемата на Eldorado е една от най-знаковите за онова време. Това е най-доброто, което компанията може да предложи тогава.

Не е изненадващо, че моделът Eldorado Brougham от 1957-1960 г. е един от най-скъпите автомобили на пазара по онова време. Когато дебютира, публиката е поразена от двойните предни фарове, покрива от неръждаема стомана, задните врати, които се отварят срещу посоката на движение и въздушното окачване Jet Age (първият автомобил, който използва такава система).

Cadillac произвежда 400 такива автомобили на цена от 13,074 долара. Тогава това е невероятна сума: преведена в днешните пари, тя излиза около 120 000 долара. За да купите добре запазено копие днес обаче, ще трябва да похарчите два пъти повече.

Автомобилът на снимките е от 1958 г. Одометърът показва 49,912 изминати мили (към 80 300 км). Цената, за която моделът е обявен за продажба в eBay, е 225,000 долара. Eldorado Brougham е оборудван V8 двигател с мощност 335 коня и два четирикамерни карбуратора.

През 1958 г. Cadillac произвежда 304 такива модела, включително този. През 2009 г., след 51 години и надживял трима собственици, Eldorado Brougham е напълно възстановен. Реставрационните работи включват боядисване в оригиналния цвят Deauville Gray и освежаване на интериора. Новият собственик се отказва от Jet Age в полза на съвременната пневматика. Всичко останало работи перфектно, включително климатикът, паметта на седалките и часовникът.

fallback
fallback
Последни