IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota си построи свой вариант на "Нюрбургринг"

Трасето в Япония обаче е дълго малко над 5 километра

Toyota си построи свой вариант на

Северната дъга на „Нюрбургринг” е легендарно трасе от десетилетия насам – както за автомобилни състезания, така и за изпитания, а рекордите на 20-километровата отсечка в планината Айфел се ценят особено високо от производителите и техните фенове. Също така, Северната дъга се използва и като база за тестове на прототипи и серийни автомобили от няколко компании, сред които е и Toyota.

Toyota технически център Шимояма

Но японският гигант направи решителна крачка към това да намали зависимостта си от германското трасе. И построи негово умалено копие в Япония – Техническият център Шимояма, разположен в сърцето на Тойота Сити в префектура Аичи.

Тук се намира и 5,3-километровото трасе с най-различни като диаметър и конфигурация завои, което е копие на отделни секции от Северната дъга и има 75 метра денивелация. На трасето работят 50 човека, като по-голямата част от тях тестови пилоти на Toyota.

Toyota технически център Шимояма

Всъщност, това е и първата действаща част от новия технически център, който ще заработи с пълния си капацитет през 2023 година, когато ще са готови и другите тестови трасета – поне едно за високоскоростни изпитания и още няколко за „специализирани” изпитания на автомобили.

 

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Една писта като се купи от руснак, то тя става руска ... като гледам и форумните жълтурчета не изостават много.
  • #3
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 4 години )
    Хех, немците били измислили път със завои, пък японците го били изкопирали... Какви титани на мисълта са само форумните вагонетки!
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като обикновено, немците измислят, японците копират. Дори нещо толкова просто като писта.
  • #1
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Нюрбургринг отдавна не е немски. Собственикът му е руснак, който е притежател на земята и всичките прилежащи съоръжения. Така, че трасето е всичко друго, но не и немско.