IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Xiaomi също ще прави автомобили

Производителят на смартфони на първо време ще си сътрудничи с друга китайска компания

Xiaomi също ще прави автомобили

Китайският производител на електроника Xiaomi, който през последните години стана много популярен със смартфоните си, ще направи собствен автомобил - кросоувър или всъдеход. Той ще се казва както и най-известните мобилни телефони на марката - Redmi, съобщиха от компанията.

За осъществяване на плановете си електронният гигант ще си партньора първоначално с автомобилния производител FAW, а на по-късен етап планира да създаде и собствено подразделение, което да се занимава именно с разработката на автомобили.

Съвсем скоро на пазара в Китай ще излезе кросоувърът FAW Bestune Redmi, който е построен на базата на стандартния модел T77 (на снимката). Под капака на автомобила е поставен 1,2-литров бензинов турбомотор с мощност 143 к.с. Той ще работи в комбинация с 6-степенна механична кутия или с автомат със същия брой предавки. Засега не е ясно дали новият модел е със задвижване на четирите колела.

Xiaomi

Бъдещият кросоувър ще получи промени в дизайна, за да може да се отличава лесно от стандартния модел. Големите промени ще бъдат в електронните системи, като автомобибълт ще ползва нови сервизни услуги и технологии, осигурени от Xiaomi. Машината ще получи и гласов асистент Xiao AI, с чиято помощ се управляват част от системите.

Очаква се, кросоувърът на Xiaomi да се предлага на цена от 89 800 юана, което е около 12 000 евро.

Снимки: FAW
 

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    факт ( преди 5 години )
    Отпред -това , отзад- онова , табло -мерцедес , ама цената е 12хил. евро и електронните системи ще са нива над тези в т.н. премиум марки. Освен това китайците правят вече много добри автомобили и скоро някои традиционни марки ще ядат дървото . Като най-голям производител на батерии ще доминират и в електро-автомобилите , пък вие се присмивайте .
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    ее браво на ксиоми - спечелиха пазара на телефоните, сега е интересно дали ще успеят с колите...
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Макарон ( преди 5 години )
    Отзад Seat, отпред мутирал Passat.