IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla не успя да изпълни дори понижените очаквания

Компанията пласира едва 63 000 автомобила през тримесечието и разочарова инвеститорите си

Въпреки бума на продажбите си в Европа Tesla не успя да изпълни собствените си прогнози за първото тримесечие и разочарова инвеститорите си. Анализаторите на Уолстрийт веднъж вече понижиха очакванията си до 76 000 доставки за първата четвърт, но компанията не успя да изпълни дори и този показател, пласирайки само 63 000 автомобила. Произведените през периода януари - март коли са 77 100.

Tesla Model 3

Tesla Model 3 на последния автосалон в Париж. Най-достъпният модел на компанията дебютира силно на европейския пазар, но това не бе достатъчно да компенсира спада в САЩ

Компанията на Илон Мъск обаче настоя, че ще се справи с годишните прогнози за между 360 000 и 400 000 доставки, съобщава CBS. За да го стори, през следващите тримесечия тя трябва да пласира поне по 100 000 автомобила.

Разбивката на доставките показва, че Tesla е продала 50 900 бройки от най-достъпния Model 3, и общо 12 100 бройки от по-скъпите Model S и Model X.

Според аналитика на Wedbush Дан Айвс неуспехът в изпълнението на плана е "лоша новина, но не и апокалиптична". Колегата му от Bernstein Тони Саконаги твърди, че забавянето на търсенето за Tesla на основния й пазар в САЩ е "не е напълно изненадващо и тревожно". Сравнително добра новина е, че Tesla продава най-вече по-скъпите версии на уж "масовия" си Model 3 - средната продажна цена е била 57 000 долара при обявена стартова от 35 000.

Забавянето на щатския пазар е свързано и с намаляването на федералната данъчна субсидия за електромобилите Tesla от 7500 долара до 3750 долара. То влезе в сила от 1 януари.

В Европа, където Model 3 стъпи едва този януари, продажбите вървят дори над очакванията. Засилва се и търсенето в Китай, но въпреки това при сегашните темпове няма изгледи Tesla да излезе на печалба, коментират анализатори.

 

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Пипо Индзаги ( преди 5 години )
    Ти конглокенция от немските марки не чакай те ще са на клиин дизель до 3018 нямат си и на идея как се прави електричка само ломпютърни модели показват.
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    carpe_diem нещо не фаташ - въпреки, че откриваш нов пазар продажбите ти падат - проблема не е, че едни бройки заминават за Европа и Азия - проблема е че въпреки това общия брой пада и производството ти е по-малко от преди. Това говори за сериозни проблеми. Ако не бяха продажбите в Европа нещата щяха да са трагични, но и там ще падне търсенето само след няколко месеца като излезе конглокенцията на европейските марки.
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    То се знаеше, че ще падне търсенето в Америка - нали затова избушиха всичко там, докато имаше субсидии и почнаха да продават в Европа и Азия, след като намалиха субсидиите там - по възможно най-добрия начин си бяха предвидили всичко.Ама да, на големите модели доста е паднало търсенето и там да му мислят. Уж клиентите очаквали фейслифт, ама ще видим дали ще има скоро...
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    карпе, не е проблемът в доставките за Европа и Азия, а в спадащото търсене в Америка
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Глупости, съвсем очаквани са тези цифри - не може първо да продаваш само в САЩ и Канада (и то основна част от продукцията близо до фабриката) и изведнъж да почнеш да товариш почти всичко по кораби за до другия край на света и някой да очаква да се задържи темпът на продажбите.Много ясно, че ще трябва един буфер от няколко седмици (сиреч, при същото производство вадиш бройките за тези седмици).Вече като се задвижат нещата, би трябвало да се нормализират цифрите. Странно, че има изненадани.. ...
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ватманите са се поизнервили нещо... Н А Й С ! *** нИ сЪ стИснявайтИ кажете за продажбите и за печалбите, да се свети името му на вази разчита :D
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Преминаващ ( преди 5 години )
    Е хубаво ясно че немците се гаврят с тесла и не смятат да минават на електрическа тяга.Само се чудя тогава що трябва да ми пука за призивите им за екология отдавна и не хвърлям нещо в кофите нито пък пестя ток.
  • #3
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    е няма как - без да промият мозъците на най-простите с масова пропаганда как ще им върви далаверата :)
  • #2
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Tesla tva, tesla ono ( преди 5 години )
    Napravo mi e pisnalo da slusham za taq Tesla. Kvo ni q vrat v licata vseki Boji den... Kudeto se oburnesh, statiq ili video za Tesla.
  • #1
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ко стаа бе - кочака нещо буксува :D Апропо нещо се замълча че след едно тримесечие с мижава печалба пак се гмурна на загуба - пропагандата не върви ли - стегнете се г-да ватмани изпускате фронта :)