IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се гаси запалено BMW i8

Холандски пожарникари показаха иновативен метод

Как се гаси запалено BMW i8

Любопитен инцидент с хибридния автомобил BMW i8 се случи в холандския град Бреда. Моделът започнал да дими не къде да е, а в дилърския център на баварската марка. За щастие, местните пожарникари бързо се отзовали на сигнала и използвали иновативен метод, за да потушат запалилия се автомобил.

Както се знае, гасенето на литиевите батерии е много трудно. Нужни са координирани действия на няколко пожарни команди. Дори след като бъдат залети с пяна и вода, електрическите превозни средства могат да се възпламенят отново няколко часа след първия инцидент. Причината за това са химическите процеси, протичащи в батериите на електрическите и хибридните превозни средства.

bmw-i8-fire

Знаейки това, холандските пожарникари не се церемонили много с въпросното BMW i8. Хибридното купе било просто захванато с кран и спуснато в гигантски резервоар с вода. Историята за този случай се появи на официалната страница на огнеборците във Фейсбук.

Както обясняват самите пожарникари, за да се загаси електрически автомобил на американската марка Tesla например, според инструкциите са необходими около 11 356 литра вода. Те трябва да бъдат излети директно върху батерията. Самият процес на гасене на батерията отнема много дълго време.

bmw-i8-fire

Поради тази причина в случая с баварския модел те избрали по-прост, но в същото време доста ефективен метод - за "удавят" i8 в огромен резервоар за един ден, за да се уверят, че колата повече няма да се запали. А самият хибрид, който само в рамките на няколко часа бе не само запален, но и удавен, вече не става за нищо.

0 от 500