fallback

Камери ще следят шофьорите за говорене по телефона

Новата система вече се тества по пътищата на Австралия

Мобилните телефони са една от най-разпространените причини за пътно-транспортни произшествия в съвременния свят. Затова и властите в различните държави предприемат мерки за борба с това вредно явление. В Австралия, например, ще използват специални камери край пътя, които ще следят действията на шофьорите.

Технологията работи с изкуствен интелект, като вече се тества в района на Сидни. В нейната основа са камери, снимащи с висока скорост, които буквално "поглеждат" в салона на преминаващия автомобил. Съответно, те фиксират мобилен телефон или смартфон в ръката на шофьора, снимат и запаметяват информацията.

Системата е така проектирана, че да работи дори при лоши метеорологични условия. Според някои правозащитни организации, тя нарушава конфиденциалността, но въпреки това властите в Австралия вече я тестват и смятат съвсем скоро да я използват и в други райони на страната.

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    от една страна - браво! много хора си говорят, да не кажа всички които нямат удобната екстра блутут в колата. От друга страна - какво става с личното пространство? това малко навлиза грубо. Утре ще ни снимат ако сме с цигара в ръка на тротоара или не сме се сресали на спирката...
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    сега е момента да се разработи някакво покритие за стъкла което да отражава камерите, има едни приспособления които засичат светкавица на камера и насочват някакъв лъч който да прокопса снимката
fallback
Последни