IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault иска да купи Fiat-Chrysler

За целта новият шеф Сенар първо ще засили натиска за сливане с Nissan

Френската компания Renault ще поднови усилията за пълно сливане с японската Nissan с цел след това двете заедно да направят предложение за групата FCA Fiat-Chrysler, съобщава The Financial Times. Изданието се позовава на добре информирани източници от алианса, според които създаването на нов общ директорски борд, начело с новия шеф на Renault Жан-Доминик Сенар, вдъхвало увереност, че подобно сливане е възможно.

Жан-Доминик Сенар, Renault

Новият шеф на Renault Жан-Доминик Сенар иска да приключи това, което започна предшественикът му Гон

По ирония на съдбата евентуалното сливане с FCA ще е изпълнение на плановете на низвергнатия шеф на алианса Карлос Гон, който според The Financial Times е водил подобни разговори още преди две-три години. Тогава на пътя на Гон застанало френското правителство.

Групата FCA отдавна търси стратегически партньор, за да посрещне огромните разходи по премиването към електрическо задвижване и разработването на автопилоти. Покойният изпълнителен директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе водеше разговори в тази посока с GM и Volkswagen. Сега FT твърди, че председателят на надзорния съвет на групата Джон Елкан е имал срещи с PSA Peugeot Citroen.

Нито от Renault-Nissan, нито от FCA за момента коментират информацията на вестника.

FCA Fiat Chrysler

Под ръководството на покойния вече Серджо Маркионе FCA успя да погаси по-голямата част от внушителните си дългове

Именно амбицията на Гон да слее Renault и Nissan в крайна сметка доведе до съдебното преследване срещу него в Япония. Ръководството на Nissan, подкрепено очевидо и от японското правителство, смяташе, че Renault получава твърде много власт и предимства при сегашното състояние на съюза.

В момента Renault, която държи 43% от капитала на Nissan, има пазарна капитализация около 19 милиарда долара. Nissan е оценяван на около 35 милиарда, а групата FCA - на 23 милиарда долара.

 

0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дано се слеят! Така автомобилния талаш ще бъде на едно място.
  • #9
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Естествено че Франция вече е под немски ботуш!
  • #8
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Факт!-тически ( преди 5 години )
    Естествено че Германия се разпада къде се е чуло и видяло два пъти по малка Германия да управлява два пъти по-голяма Франция с владения из целият Свят!
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    разпада ти се мозъчния кортекс
  • #6
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    ФВ пред фалит французите ги пометоха.Германия се разпада!
  • #5
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 5 години )
    паразита-лилипут рено се чуди какво пак да излъже, за да се слее с гиганта Нисан! Иначе фалита тропа на вратата още повече, че френската държава скоро ще е под немско управление и ежемесечните финансови инжекции приключват.
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Перачът Гомн умре .. ( преди 5 години )
    да живей новия перач!, вече в световни мащаби!
  • #3
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Идва френския валяк.Нема Аахен нема договор между германия и Франция.Франция идва и мачка всичко по пътя си.Или рено ще е или ПСА!ФВ са пред фалит!
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Фиат-Крайслер са компанията с най-добри финансови показатели напоследък. Грамотността по отношение на много неща ти е ну-ле-ва.
  • #1
    5 rate up comment 13 rate down comment
    Койчо ( преди 5 години )
    Как ги мерят тия капитализации? Рено-Нисан 54 милиарда при оборот над 200 милиарда. Фейсбук при оборот от 30 милиарда 600 капитализация. За Теслата да не говорим - работи само на загуба пък 60милиарда???? Тука яко ни мамят госпадата от Уолстрийт. Трябват им идиото-инвеститори и милиони балъци дето да им вярват.Ако рено купи ФСА са мъртви. Крайслер за малко да загроби Мерседес но Рено със сигурност ще са вътре.Пежо взеха котка в чувал/Опел/ т.е. може и да спечелят но и да фалират,тук е сигурно.