IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Излъжи ме, ако можеш - как собствениците на Ford GT продават колите си

Компанията води няколко дела, като изненадващо загуби последното

Излъжи ме, ако можеш - как собствениците на Ford GT продават колите си

Когато Ford обяви, че пуска на пазара суперколата GT, листата на желаещите да я притежават се запълни много бързо. Интересът беше огромен и компанията започна да отсява най-достойните за ексклузивното купе. Съответно, голям брой желаещи останаха извън списъците, като започнаха да търсят различни начини за покупка на автомобила.

Във Ford обаче взеха мерки, за да "вържат ръцете" на собствениците на суперколата, като им забраниха да я продават поне 2 години след нейното купуване. Но и това не попречи на някои от тях да се опитат да изкарат пари, тъй като все пак става дума за модел, при който търсенето в пъти превишава предлагането.

Ford GT

Първият опит в тази посока направи известният американски кечист Джон Сина, който само няколко седмици след закупуването на своя автомобил го препродаде на друг човек. Ford веднага реагира и заведе дело срещу спортиста. В иска на компанията беше посочено, че Сина е нарушил условията по договора и трябва да върне колата, както и печалбата, която е реализирал след нейната препродажба. Освен това, кеч-звездата трябва да поеме разходите по делото и да изплати компенсация от 75 000 долара на Ford за уронване на престижа на марката.

Сина бързо призна вината си и се опита да реши въпроса по мирен начин, но когато чу изисквания на Ford се отказа. Така се стигна до съдебно дело, което борецът беше на път да загуби и в крайна сметка се принуди да сключи извънсъдебно споразумениие с Ford. Двете страни направиха компромис, като GT-то на Сина не беше върнато на компанията, а кечистът платил глоба, която отиде за благотворителни цели.

Ford GT

Проблем обаче се появи година по-късно, тъй като новият собственик на колата реши да я продаде. Оказа се, че това е 78-годишен фермер от Калифорния, който е достатъчно богат, за да си купи какъвто поиска автомобил. Като решение за раздялата със синьото GT той посочи влошаване на здравословното си състояние. Конкретно - проблеми с гърба, заради които възрастният собственик на колата просто не може да седне в нея.

Във Ford реагираха незабавно и юридическият отдел на компанията се подготви за нова съдебна битка. Само, че възрастният мъж се оказа доста костелив орех. Той просто спря обявата за продажба, тъй като двугодишният срок за забрана изтича съвсем скоро. И тогава кола спокойно ще може да смени собственика си, без да се нарушават каквито и да договори.

Впрочем, никой не се съмнява, че суперколата с цвят Liquid Blue, оборудвана с 3,5-литров V6 с турбо, който развива 647 к.с., бързо ще намери нов собственик. Нейният пробег е само 635 мили, което я прави още по-привлекателна, а сделката ще бъде реализирана без юридически проблеми.

Ford GT

Интересното е, че Ford съди не само частни лица, но и компании. Една от тях е аукционната съща Mecum, която продаде сиво GT и веднага получи призовка от съда. Причината е, че първият собственик на колата я продаде само година след закупуването. Историята мълчи защо този клиент не е даден под съд от Ford, но вторият собственик на купето решава до го продаде на търг и си навлича проблеми. 

Суперколата е продадена 4 пъти (четири) по-скъпо, отколкото нов автомобил. Всъщност, тя трудно може да бъде определена като "втора ръка", тъй като нейният пробег е едва 11 км. След сделката Ford дава под съд Mecum и законът отново е на страната на производителя. Аукционната къща е глобена (с колко точно - не се уточнява), като получава забрана да препродава Ford GT до края на 2-годишния срок.

Ford GT

Все пак Ford дава сумата от глобата за благотворителност, а Mecum само 2 месеца излага същата тази сребриста суперкола за нова продажба. Автомобилът има нов собственик, а пробегът му е 2400 км. Както вероятно се досещате, Ford веднага се обръща към съда.

Решението обаче този път е в полза на аукционната къща, която само 2 месеца по-рано е получи забрана и била задължена оттук-нататък да съгласува всяка продажба на GT с Ford. 

Ford GT

А всичко това само прави по-добра реклама на Ford GT. Оказва се, че суперколата трудно може бъде купена, а още по-трудно е да бъде препродадена. В което няма особена логика, защото, ако си платил за нещо, то си е твое и имаш право да се разпореждаш с него, както си решиш. В същото време обаче си подписал и договор, който се длъжен да спазваш. Общо-взето - проблеми за хора с много пари...

Снимки: Ford, Mecum

0 от 500