IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Uber се размина със съд за убития пешеходец

Водачът на тестовата кола обаче може да получи обвинение в убийство

Uber се размина със съд за убития пешеходец

Прокуратурата няма да иска съдебно преследване срещу Uber заради катастрофата от март 2018 в Темпе, Аризона, при която загина пешеходка, блъсната от тестов автономен автомобил на компанията. Мотивите на обвинението са, че „няма база за криминална отговорност”, но това не важи за тестовият водач Рафаела Васкес, която трябва да продължи да сътрудничи на полицията в Темпе, тъй като разследването продължава.

Това решение на прокуратурата спестява на Uber сериозни главоболия, точно когато шефовете на компанията се опитват да се справят с поредица федерални разследвания срещу фирмата, с големи дела и други препятствия, за да могат да изкарат Uber на фондовата борса.

В катастрофата участва тестов Volvo XC90, а инцидентът отпреди година нанесе сериозен удар на цялата идея за автономно придвижване, Uber спря, а след това възстанови изпитанията, но в много по-ограничени параметри. Други компании, извършващи тестове на автономни автомобили, също временно спряха изпитанията си.

През юни от полицията в Темпе съобщиха, че срещу Васкес може да бъде повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост на пътя, а самата Рафаела не е коментирала пред медиите инцидента и делото.

Полицията е установила, че към момента на инцидента Васкес е гледала надолу и по-точно е гледала на телефона си епизод от тв предаването „The Voice”. Васкес е вдигнала погледа си от телефона половин секунда преди удара, при който загина 49-годишната Илейн Хърцбърг. От полицията определиха инцидента като „напълно предвидим” и са на мнение, че катастрофата е можела да бъде избегната.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    г-жа/г-ца Рафаела Васкес много добре знае, че е подписала документи които освобождават компанията от вина. Ако не знае - проблемът й е още по-дълбок. Не знам как човек ще се довери на машина и то експериментална?! и ще си гледа сериали докато това го вози.. можеше да се удари в стълб и тази същата Рафаела да е сред жертвите на новите технологии..
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Г-жа Васкес ще полежи малко, понеже не гледа пътя... - а трябва. Може ли да си гледаш сериал??! на работа
  • #1
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    решенията на съда не се коментиратвинаги парите решават кой е виновенкупете си китайско волво и когато ви блъсне от компанията ще ви съдят за това че сте размазали с кръв предния капак и сте повредили бронята а ако имате късмет може и да не счупите предните фарове че много скъпи чуковете на тор