IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чудото стана: Opel излезе на печалба

Още в първата си година под шапката на PSA германците са 860 млн. евро на плюс

Германският автомобилен производител Opel оповести "исторически" резултати за 2018 - първата година от десетилетия насам, в която е на печалба. Само година след преминаването си под шапката на PSA Peugeot-Citroen компанията е излязла на зелено, като нетната печалба е 859 милиона евро, ако се броят и продажбите на британското поделение Vauxhall.

Карлос Таварес, Opel

Карлос Таварес успя да измъкне Opel на печалба още в първата си цяла година начело на компанията - и с две години преди заложеното по план

Така Opel изпълни с две години предсрочно целта да излезе на плюс, която бе фиксирана за 2020. Маржът на печалба за тази година е 4.7% - по-висок от този на Volkswagen с над половин процент. За сравнение в последното полугодие под властта на General Motors германците бяха 179 млн. евро на червено.

Главната причина за поврата според анализаторите е в мащабната програма за съкращаване на разходите, предприета от шефа на PSA Карлос Таварес. Като част от нея Таварес съкрати 3700 работни места в онези германски фабрики на Opel, които не работеха с достатъчно натоварване, и премести около 2000 инженерни позиции от развойния център в Рюселсхайм към френската си дъщерна компания Segula.

Opel Insignia

Модели като новата Insignia имат съществен принос за добрите резултати през 2018

Другият съществен принос на Таварес бе преустановяването на практиката на огромни отстъпки в цените, отбелязва анализаторът на AN Europe Кристиян Херцнер.

Opel оповести историческите си резултати навръх 120-годишния юбилей от производството на първия автомобил на компанията, и само ден след обявлението, че ще се завърне на руския пазар, откъдето се оттегли заради политически натиск от GM.

Opel, Рюселсхайм

Част от заслугата за излизането на печалба е и на съкратените работни места в Рюселсхайм - най-вече чрез доброволни споразумения и изплатени компенсации

Печалбата на компанията за 2018 хвърля поредна сянка върху стратегията на висшия мениджмънт на General Motors, който решително се отърва от всичките си недотам печеливши поделения в последните години. В случая с Opel главният изпълнителен директор Мери Бера дори убеди инвеститорите да преглътнат известни загуби, само и само да се освободят от германското си дружество, което според нея нямало шанс да печели.

 

0 от 500