IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW и Daimler се обединиха срещу Uber

Германците инвестират 1 милиард евро в новото си съвместно дружество

Дългогодишните конкуренти BMW и Daimler официално обявиха съюза си в областта на споделената мобилност на обща пресконференция на главните изпълнителни директори Харалд Крюгер и Дитер Цетше в Берлин. Двата гиганта обединяват в едно дъщерните си дружества за автомобили под наем, паркиране, зарядни станции за електромобили и други мобилни услуги, създавайки най-голямата компания в тези сегменти в световен мащаб. Новата компания разполага и с мобилно приложение за повикване на автомобил, което я прави пряк конкурент на Uber и Lyft.

Дитер Цетше (Daimler) и Харалд Крюгер (BMW)

Дълги години бяхме конкуренти, но осъзнахме, че в някои области ще сме по-силни заедно, заяви Дитер Цетше

Централата на новото дружество ще е в Берлин, като то ще получи доста голяма автономност от компаниите-майки, увери Харалд Крюгер. "Нямаме намерение да ръководим този бизнес от щабквартирите си", подчерта той. "За да си успешен в толкова динамични сектори, трябва да си бърз и гъвкав".

Сливането на DriveNow и Car2Go, поделенията за краткосрочен наем на автомобили на двата гиганта, бе договорено още миналата пролет, но досега се изчакваше одобрението на различните регулатори. Общата инвестиция в новото дружество ще надхвърли 1 милиард евро, потвърдиха Крюгер и Цетше.

DriveNow BMW MINI

Автомобил за краткосрочно наемане на DriveNow. Заедно двете компании разполагат с флотилия от над 20 000 подобни машини

Компанията до момента има почти 16 милиона клиенти, 20 000 автомобила за отдаване под наем (от които 2370 - електрически), 250 000 шофьори в схемата за споделено пътуване, и оперира в 30 големи града.

"Бъдещето на мобилността се оформя в големите градове", обясни Крюгер. "С екосистемата, която планираме да изградим, ще създадем решения за утрешните градове - интелигентни, свързани и достъпни само с едно докосване с върха на пръста. Вярваме, че това ще подобри качеството на живот в метрополиите".

BMW Daimler алианс
Новото съвместно дружество ще обедини над дузина различни компании

"Целта ни е да създадем основен, глобален играч в областта на мобилните услуги. Като утвърден център за творчество и иновации, Берлин е идеалната локация", добави Цетше. "От години в BMW и Mercedes се конкурираме и се провокираме взаимно, което ни прави по-добри... Но времената се променят и решихме, че днес има области, в които ще сме по-силни заедно, отколкото поотделно".

Дитер Цетше (Daimler) и Харалд Крюгер (BMW)

В близко бъдеще алиансът е готов да предлага мобилни услуги и по въздух

Голямото предимство на новия алианс пред конкурентите му са в познанията как да правим приятни за каране и безопасни коли, подчерта Крюгер. "С цялото ми уважение към технологичните компании, ние ги превъзхождаме в това", съгласи се и Цетше. Той добави, че възможностите на новия джойнт-венчър не се изчерпват със съществуващите услуги. Компанията е инвестирала например в производителя на летящи машини Volocopter и разчита в близко бъдеще да може да предлага мобилни услуги и по въздух.

 

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До: 5 ( преди 5 години )
    Като е една компания, тея двамата кво правят заедно?Речници може да има, но акъл никъде не дават, че да те пратя да си вземеш малко, защото имаш много спешна нужда от него!
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Какъв картел бе, когато става дума за една компания? Има онлайн речници, безплатни :)
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Никой не е забранил UBER. Просто им казаха че щом предлагат таксиметрова услуга значи ще отговарят на изискванията за таксиметрова услуга - жълти коли, стикери от общината, таксиметрови апарати и т.н.
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    А у нас без никакъв картел, демократично забраниха Uber и нещата си дойдоха по местата.
  • #2
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А на бас,че някаква схема са измислили! Чудя се само защо селската марка се спотайва и не се е включила в тази далаверка. Те са по тази част и нещо са намислили и те със сигурност.Скоро ще си покажат свинските муцуни от триците и ще изгрухтят, за да разберем и тяхната схема каква е.
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Някой ся да не си помисли, че има картел?! Няма такова нещо да знаете! Немците са честни и почтени, и никога няма да направят такова нещо!