IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как България печели от бума на електромобилите

Анализаторите прогнозират траен ръст в търсенето на основната ни експортна стока

Бързо растящото търсене на електромобили в Китай ще има забележим ефект и върху българския износ, ако се съди по прогнозите на анализаторите. Очакванията са през тази година на най-големия автомобилен пазар в света да бъдат пласирани с 53% повече електрически коли в сравнение с миналата. Това води и до забележимо поскъпване на някои основни суровини за производство на електромотори, начело с медта.

Тим Курт, Aurubis

Главният изпълнителен директор на Aurubis Тим Курт в най-голямото медообработващо предприятие у нас в Пирдоп. Снимка ИВАЙЛО ПЕТРОВ за Bulgaria ON AIR

Електромобилите са главният фактор в нарастващото търсене на тази суровина, подчертава анализ на Citi bank. Прогнозите са през следващите 12 години над две трети от нарастващото търсене за мед да дойде от автомобилната промишленост.

Това ще тласка дългосрочно нагоре цените, които вече се покачиха с около 5% до 6139 долара за метричен тон. Това е все още под пика от началото на десетилетието, когато за кратко медта надхвърли 9000 долара, но е далеч над средното историческо ниво от около 2000-2500 долара за тон. Прогнозите на Citi са цените да надхвърлят 6700 долара за тон още тази година.

България е един от основните производители на мед в световен мащаб и четвъртият най-голям износител на катодна мед в Европа след Полша, Русия и Германия. През 2017 експортът на мед и стоки от мед надхвърли 3 милиарда лева. В медодобивния и обработващия сектор са заети близо 24 000 души.

 

 

0 от 500
  • #7
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Пенчо Кубадински ( преди 5 години )
    Мозък маринован, каква хубава държава сме били бе? *** до близкото Сеславци да видиш урановата мина, експлоатирана от братския СССР без всякакви мерси за сигурност на населението? Естествено, че печели и България от износа на суровини - за разлика от Лукойл например, Аурубис плаща данъци, а също и концесионни възнаграждения, заплати и осигуровки. А който смята, че държавното е по-.добре, да види резултатите на ТЕЦ Марица 2 и НЕК. Там не просто не печелим, ами ги хрантутим с милиони всяка година
  • #6
    11 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    България печелела?!?!Я пак повторету! Я помислете и пак кажете кой точно печели! Откакто сме колония, държавата печели единствено замърсена околна среда и хвостохранилища пълни с отрови, подарък за следващите поколения. Истината е, че като колониална държава, природните богатства не ни принадлежат. Жалко, а бяхме хубава държава! Бяхме...
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    v-1 ( преди 5 години )
    То е ясно, че 3 млрд. не са чиста печалба, а оборота на пазара - то е написано ;-)
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Do V-1 ( преди 5 години )
    Ти пък ако си мислиш, че не ги делят...
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    В днешно време добивът е изключително скъп и ако някой си мисли, че тези 3 млрд. са чиста печалба, е доста нискообразован. Има един куп мини, които не работят, защото разходите им са по-високи от приходите.
  • #2
    13 rate up comment 1 rate down comment
    v-1 ( преди 5 години )
    Да защото, всички мини се отдадени на концесии и се експлоатират от чужди компании.Но освен таксата, която плащат за концесията ( а тя е смешна) са задължени и да облагородяват районите, примерно Асасрел медет е задължен да инвестира 150 млн. в публични проекти в община Панагюрище.Вече друг е въпроса, колко от тези пари са откраднати от местните "политици" и "бизнесмени" :)
  • #1
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 5 години )
    И от тези 3 милиарда експорт в нашата родна хазна са влезнали 300 хиляди лева!