IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всеки жител на Тбилиси - с лична зарядна станция за електромобили

В грузинската столица тръгва и услуга за споделяне на коли на ток

Всеки жител на Тбилиси - с лична зарядна станция за електромобили

В средата на февруари в Тбилиси ще заработи сайт, в който всеки жител на грузинската столица ще може да подаде заявление за монтиране на зарядна станция за електромобил пред дома му или близо до него.

По думите на кмета на Тбилиси - Каха Каладзе, всеки собственик на електрически автомобил кола ще може да се регистрира от 11 февруари на сайта chargers.tbilisi.gov.ge и скоро, на адреса, който посочи в заявлението, ще бъде монтирана зарядна станция.

Властите на грузинската столица предприемат тази стъпка в опит да привлекат вниманието на шофьорите към електрическия транспорт, което ще допринесе за подобряване на екологичната обстановка в града. Наскоро стана ясно, например, че шведската компания Uniti Sweden AB ще прави електрически автомобили в Грузия.

"Насърчаваме вноса на електрически автомобили в града. Както се знае, такива автомобили са освободени от мито. Освен това електромобилите се ползват с безплатен паркинг", посочи Каладзе.

Бившият капитан на националния отбор по футбол подчерта също така, че скоро в Тбилиси ще тръгне първата услуга за споделяне на автомобили. "Поддържаме добра комуникация с бизнеса и има компания, която иска да достави електрически превозни средства. Става дума за каршеринг, тоест електрическите автомобили ще бъдат разположени в различни части на града, а гражданите ще могат да ги запазват и използват чрез специално мобилно приложение", уточни кметът на Тбилиси.

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Могат. ? 15000 за чисто нов електромобил въобще не са много за грузинците. Стандарта им е като нашия. Само дето там горивата са по-евтини и хората затова искат да ги стимулират. За сравнение с нас ако си вземеш такси вечер 10 км те вози за 10 лв. (Не съм обърнал внимание има ли първоначална такса).
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Понеже не могат да си позволят лични електрически автомобили... могат да си позволят лични зарядни станции :)