IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Polestar 2 ще се отключва със смартфон

Първият електромобил в света под Android крие и много други изненади

Polestar 2 ще се отключва със смартфон

Дъщерната компания на Volvo се готви с пълна сила за официалния дебют на четиривратия електрическия седан Polestar 2. Разработчиците позиционират колата като пряк конкурент на Tesla Model 3, която е в същата ценова категория, като има 400 коня под капака и пробег с едно зареждане от 480 км.

С такива характеристики обаче е вече изключително трудно някой производител за изненада все по-бързо развиващия се пазар на електрически автомобили. Затова Polestar вади друг коз от ръкава си - седанът ще бъде първият в света електромобил, който ще работи на базата на информационно-развлекателната система Android Automotive.

Polestar-2-2

Какви са нейните особености? На пръв поглед става ясно, че Polestar реши да се придържа към минималистичния стил. Системата е получила стандартен набор от добре познати услуги на Google, сред които са Google Maps, Calendar и Play Store. Потребителят ще може да инсталира необходимите приложения по свое усмотрение, макар че още не е ясно дали ще има някакви ограничения в това отношение.

Polestar-2-3

Освен това шофьорите ще получат достъп до така наречените подпрограми, с които ще могат да персонализира рулевото управление, системата за контрол на стабилността и рекуперативното спиране. Има и още изненади. Polestar планира да вгради в системата автомобилната версия на Google Assistant. С нейна помощ гласовите команди могат да включат музиката, климатика, да променят ъгъла на шофьорската седалка, автоматично да затоплят прозорците и двигателя, да регулират позицията на волана спрямо водача.

Polestar-2-4

Това обаче не е всичко. Шведите също планират да въведат възможност за безконтактен достъп до електрическо превозно средство с помощта на смартфон. Разработчиците обещават редовно да актуализират софтуера на Polestar 2, а автомобилът ще дебютира на изложението в Женева през март. Серийното производство на модела започва към края на годината.

Снимки: Polestar

0 от 500