fallback

Технология прави безпилотните коли по-сигурни за пешеходците

Системата на Jaguar Land Rover проектира върху пътя посоката на движение

Jaguar Land Rover разработи система, която проектира върху самия път посоката на движение на автономния автомобил. Системата е проектирана така, че да уведомява останалите участници в пътното движение какво ще направи превозното средство и има за цел да облекчи тревогите, свързани с липсата на доверие в автономните коли.

Проекциите, тествани на автономни капсули, използват серия от линии с регулируемо разстояние, което намалява, когато автомобилът се подготвя да спира, и се удължава, когато той започва да ускорява. При приближаване на завой, линиите се разпростират наляво или надясно, за да посочат посоката на движение.

Изследователската програма е част от по-широкия проект UK Autodrive, който включва многобройни самостоятелни изпитания не само на Jaguar Land Rover, но и на Ford и Tata. Миналата година, като част от същото проучване, Jaguar Land Rover показа автономна капсула с "виртуални очи", която може да сигнализира на пешеходците кога за тях е безопасно да пресекат пътя.

Технологията на проекцията беше тествана на измислена улична сцена в Ковънтри, като инженерите записваха нивата на доверие, докладвани от пешеходци със и без проекция. Jaguar Land Rover заяви, че прогнозите могат да бъдат използвани за споделяне на откриването на препятствия и актуализации на пътуването с пешеходците в бъдеще.

Снимки: Jaguar Land Rover

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    Е нали има мигачи вече измислени? Или това е специално за български AI, който ще го мързи да пусне мигача.... хахахахха
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Сякаш това няма да работи на силна дневна светлина.
fallback
Последни