IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени: Воланът е по-мръсен от седалката в обществена тоалетна!

Върху "геврека" на автомобила има над 600 бактерии, включително стафилококи

Учени: Воланът е по-мръсен от седалката в обществена тоалетна!

Всички може би знаят, че салонът на автомобила е място, на което се концентрира много мръсотия и бактерии. Едно скорошно проучване на учеви обаче доказа, че това е едно от най-мръсните места на планетата!

Американският сайт CarRentals.com, посветен на бизнеса с коли под наем, проведе интересно проучване сред потребителите. Хиляда шофьори разказаха колко често мият салона на автомобилите си. Резултатите са шокиращи. 32% от анкетираните признаха, че го правят изключително рядко - не повече от веднъж годишно!

Много лошо, защото по данни на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, интериорът на колата е едно от местата с най-висока концентрация на патогенни бактерии на планетата. По отношение на броя им, той дори изпреварва обществените тоалетни и се приближава до канализацията.
Най-мръсното място в салона е воланът. Но нямате представа колко! Според лабораторния анализ се оказа, че е четири пъти по-мръсен от седалка в обществена (не домашна) тоалетна!

volan-2

За сравнение, бактериолозите взеха проби от автомобилен волан, екрана на смартфон, бутони на асансьор във висока сграда и седалка в обществена тоалетна. Измерени бяха броят на патогенните бактерии на квадратен сантиметър. Оказа се, че на волана има 629, само 100 на екрана на мобилния телефон, 313 на бутона на асансьора и 172 на седалката на обществената тоалетна.

И особено тревожно се оказа наличието на два вида много опасни бактерии на волана на автомобила. Първият вид са стафилококите. Тези бактерии често причиняват хранителни отравяния, заболявания на кожата и горните дихателни пътища. Вторият тип е особен вид бактерии на пропионовата киселина, които водят до възпаление на мастните и потните жлези, както и инфекциозни заболявания на очите, устата и стомашно-чревния тракт.

0 от 500