IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Аукционна къща и клиент бяха осъдени за продажба на Ford GT

Производителят обеща да даде парите за благотворителни цели

Аукционна къща и клиент бяха осъдени за продажба на Ford GT

Суперколата Ford GT излезе в ограничена серия от 250 бройки, като всеки купувач подписва договор, според който няма право да препродаде автомобила през първите 2 години. Един от собствениците на колата обаче реши да наруши споразумението и сега ще плати сериозна глоба.

Санкцията ще бъде разделена между собственика на автомобила и аукционната къща Mecum, която е организатор на търга, на който е била продаден този Ford GT (48-ия от общо 250). Получената за суперколата сума е 1,8 млн. долара, което е над 4 пъти повече от цената на нов Ford GT – 400 000.

Ford GT

Още на следващия ден след търга, от Ford са завели искове срещу първия собственик на колата и срещу аукционната къща, осъществила продажбата. Той е бил оспорен, но в крайна сметка съдът е преценил, че има нарушение на договора и правото е на страната на автомобилния производител

Самото дело е продължило близо 7 години, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Сега Mecum и предишният собственик ще трябва да платят сериозна глоба. Нейният размер не се разкрива, но според информациите той е горе-долу колкото печалбата, реализирана от продажбана на суперколата.

Ford GT

От Ford обявиха, че цялата сума от глобата ще бъде дадена за благотворителни цели. Освен това, собственикът на колата ще трябва да съгласува евентуалната и продажба с производителя. И ако той не одобри нейната продажба, то тя няма да може да се осъществи.

Снимки: Ford

 

0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    За да разберете причината за клаузата колата да не се продава 2 години трябва да знаете, че първият собственик е КЕЧ звездата Джон Сина. Той се възползва от името си и почти веднага препродава колата на доста по-висока цена. Форд явно са очаквали подобен ход и са въвели клаузта. Много вероятно да са му дали колата на по-ниска цена с цел реклама. Каквата и да е причината щом е подписал договора значи трябва да го спазва. Затова сега ще си плати гяволъка.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    договорът си е договор - ако не го е устройвал, да не го е подписвал. Никой не го е карал на сила. Като подпишеш и нарушиш си носиш последствията (поне в цивилизованите държави).
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Какви глупости пишете...това е модел 2017 и няма как делото да се води 7 години...поне проверявайте какво пишете.
  • #2
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    това е безумие и правен идиотизъм продавач да диктува условия на купувач изпълнител да диктува условия на възложител гражданин да бъде третиран като поданик и данъкоплатец
  • #1
    6 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А нямат нищо против да купувам фиести с цел препродажба, защо така?