IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes отваря завод в Полша

В предприятието ще се сглобяват двигатели и акумулатори

Mercedes отваря завод в Полша

До края на годината Mercedes-Benz ще открие нов завод в Полша. Той се намира в град Явор, като в него ще се сглобяват 4-цилиндрови двигатели. А от 2020 г. на намираща се в съседство с предприятието площадка ще стартира и производство на батерии за електрифицираните модели на марката, които ще се продават под бранда EQ.

Всички споразумения с властите вече са подписани, като фабриката за акумулатори ще стане деветата в глобалната мрежа на концерна Daimler. Пет от предприятията за батерии са в Германия (по две в Кемниц и Щутгарт, и една в Зинделфинген), една в Китай, една Тайланд и една в САЩ. Повечето от тях все още се строят, но трябва да заработят съвсем скоро.

Като цяло, концернът Daimler е инвестирал в производство на акумулаторни батерии около 1 млрд. евро, но ще похарчи 20 пъти повече за закупуването на материалите, от които те се правят. Други 10 млрд. ще отидат за електрификация на моделната гама.

Плановете на германския производител предвиждат до 2022 г. той да разполага с повече от 130 модела или модификации, които да са електрифицирани. От тях поне 10 ще са само на ток, а останалите ще бъдат с хибридно задвижване. Първият от тях е представеният по-рано кросоувър Mercedes-Benz EQC.

Снимка: Daimler

0 от 500