IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един двигател попадна в „Дизелгейт” на Volkswagen

Ще има арести за шефовете, които през 2016 казаха, че 1,2-литровият дизел е чист

Още един двигател попадна в „Дизелгейт” на Volkswagen

Глобалният скандал „Дизелгейт” на VW, избухнал през 2015 година все още не е затихнал, въпреки че компанията е платила над 25 милиарда долара за покриване на последствията от него и загърби напълно дизеловите технологии, за да налага електрическото задвижване.

През есента на 2015 стана ясно, че VW е лансирал 11 милиона коли в цял свят с 2-литрови дизелови мотори, оборудвани със софтуеър, който осигурява неверни данни за нивата на вредните емисии при тест, а в ежедневната експлоатация, тези нива са до 40 пъти по-високи.

От вчера участник в „Дизелгейт” е още един популярен двигател на VW – 1,2-литровият дизелов мотор, който е един от най-масовите при модела Polo.
Информацията беше изнесена от вестник Bild am Sonntag вчера, като изданието прогнозира, че скоро транспортното министерство в Германия ще нареди проверка на тези двигатели.

Освен това, прокуратурата също се готви да участва в следващата глава на „Дизелгейт”. Неделното издание на Bild разкри, че предстои повдигането на обвинения срещу висши мениджъри във Volkswagen, които през 2016 година са декларирали, че въпросните 1,2-литрови дизели не са били снабдени със софтуеър, който да осигурява неверни данни за нивото на вредните емисии.

Предполага се, че става въпрос за общо около 370 000 коли с този двигател в Европа и поне 30 000 в Германия, като не е сигурно дали направо няма да бъде издадена заповед за спирането им от движение.

Говорител на VW потвърди, че вътрешно разследване на компанията е показало, че 1,2-литровите дизелови мотори модел ЕА189 са показали отклонения от нормите и сега това се анализира. Говорителят допълни, че от Volkswagen са информирали властите за това и компанията е в постоянен диалог с тях по темата.

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    То май не остана двигател, който да не е манипулиран. Евро 5 май са го пропуснали във ФВ и част от евро 6 :)))) VW - Das scandal ахахаха. Иначе изкавания как щели да вземат половината пазар на електромобили в света. Да се смееш ли да плачеш ли. Те една масова електричка нямат до момента, само картинки изкарват. Китайският пазар на който продават 1/2 от колите си е пред сериозен спад, и май са се подпалили здраво началниците им.
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тоз нови думички ли си измисля ? - 'Софтуеър', тарикатче не се прави на оригинален, разбрахме, че знаеш една, две думи на английски. Кажи си като нормален човек 'Софтуер' и това е.
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Това е заговор срещу ваговете. Искат да ги смачкат.