IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Единственото Ferrari F40 с автоматични скорости

Изработено е специално за бившия шеф на Fiat Джани Аниели

Единственото Ferrari F40 с автоматични скорости

Ferrari F40 безспорно е един от най-великите автомобили на всички времена, за който феновете на колите знаят много. Той се задвижва от 2,9-литров V8 двигател с два турбокомпресора, стана първият автомобил за обществените пътища, който вдигаше 320 км/ч, и последната кола, която Енцо Ферари подписа, преди да умре. Може би и най-заклетите фенове на Ferrari обаче не знаят за една уникална версия на модела - F40 с автоматични скорости, направена специално за Джани Аниели.

Ferrari F40-2

Джани Аниели бе президент на Fiat между 1966 и 1996 г., човекът, който сключи суперизгодни международни сделки за италианската компания. Но той не беше обикновен шеф, а такъв, с голям размах. Този джентълмен имаше изискан стил, носеше костюми по поръчка, имаше и два хеликоптера, заредени до горе с гориво, готови за миг да потеглят по негово настояване. Аниели, разбира се, обичаше и автомобилите си и дори си поръча уникални творения, като единствения в света Ferrari Testarossa Spider.

Ferrari F40-3

Като запален фен на колита и страстен италианец, Аниели, разбира се, искаше да има и Ferrari F40. Заради напредналата му възраст и травмата на крака, причинена от катастрофа в по-раннните му години обаче, той се затрудняваше в използването на ръчна скоростна кутия, макар това да не означава, че не искаше да сменя скоростите. Няколко години по-рано бе направен гореспоменатият Testarossa с конвенционална ръчна скоростна кутия, която включваше и автоматичен режим. Подобна модификация бе направена и на неговото Ferrari F40, докато то се сглобяваше във фабриката в Маранело.

Ferrari F40-4

При мисълта как г-н Аниели иска сам да сменя предавките, инженерите на Ferrari се обърнаха към производителя на скоростни кутии Valeo, който работеше по Testarossa. Заедно те направиха гениален електронен съединител, който се включвна автоматично, когато лостът на скоростите се премести от една позиция на друга. Това изобретение със сигурност е липсващата връзка между пълната автоматика днес и суперавтомобилите с ръчни скорости от миналото.

Ferrari F40-5

Колкото и блестящо като постижение да бе автоматичният F40, Джани Аниели навърши 70 години, когато получи ключовете от колата. В резултат на това този автомобил успя да навърти едва към 640 км, преди да бъде продаден на някой в родния град на Аниели - Торино.

Ferrari F40-6

Единственият по рода си Ferrari F40 Valeo, както стана известен автомобилът, последно се появи на търга на RM Sotheby's през май 2008 г. Той бе продаден за 418 000 евро, много по-малко отколкото "обикновен" F40 струва днес. Ако и сегашният му собственик реши да го продаде обаче, ще добави най-малко няколко милиона към банковата си сметка, прогнозират експерти.

0 от 500