IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономна Tesla блъсна и "уби" робот

Все още има съмнения, че инцидентът е PR-трик преди откриването на CES

Автономна Tesla блъсна и

Tesla се озова в нов скандал с автономен автомобил, след като Model S в автономен режим блъсна и „уби” хуманоиден робот, чийто наем на ден е 2000 долара. Инцидентът е станал в Лас Вегас, точно преди откриването на Изложението на битова електроника (CES) и мнозина заподозряха, че става въпрос за твърде груб PR ход. После обаче стана ясно, че всъщност е било реален инцидент.

Катастрофата е станала на „Парадайз Роуд” в неделя вечерта, когато инженери от компанията, произвеждаща хуманоидните роботи v4 Promobot са ги „отвеждали” към една от изложбените зали на CES.

robot v4-2

Според Promobot инцидентът е станал, след като един от роботите се е отклонил от маршрута си и излязъл на платното, където скоростта е ниска, тъй като улицата отвежда към паркинг. Точно там обаче злощастният робот е бил уцелен от Model S, движещ се в автономен режим. След удара роботът паднал на една страна и е получил „сериозни наранявания”, обявиха от Promobot.

По-късно стана ясно, че роботът има поражения по корпуса, главата, механизмите, задвижващи ръцете и по цялостния задвижващ механизъм и няма как да бъде демонстриран на CES. От компанията заявиха, че най-вероятно роботът няма как да бъде възстановен. На видеото обаче изглежда, че ударът не е толкова драматичен.

robot v4

„Ще проведем вътрешно разследване, за да разберем защо роботът е излязъл на пътя”, заяви директорът на Promobot, отговарящ за развитието на роботите = Олег Кивокурцев.

В колата е пътувал Джордж Калдера, който заяви, че включил автономния режим на движение като преди това е огледал улицата и не е видял нито хора, нито коли.

„Точно тръгнахме и пред нас изскочи един робот – заяви Калдера пред медиите. – Надявах се, че ще го заобиколим, но го ударихме здраво. Много съжалявам за инцидента.”

Снимки: The Daily Mail, Стивън Смит, Promobot
 

0 от 500