IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla започна да строи завода си в Китай

В предприятието край Шанхай ще се правят само достъпните Model 3 и Model Y

Tesla започна да строи завода си в Китай

Компанията Tesla започна строителството на първия си завод извън пределите на САЩ. Той ще бъде в промишлената зона Линян, която се намира близо до Шанхай (Китай). Това е и първото предприятие в страната, което е с изцяло чужд капитал. Първата копка на завода беше направена в приъствието на изпълнителния директор на Tesla – Илон Мъск, и на кмета на Шанхай – Ин Юн.

Договорът за изграждането на Gigafactory 3, както и известно съоръжението, беше подписан от Tesla, властите на Линян и корпорацията „Линян” през юли 2018 г. Планира се годишно производство с обем 500 000 електромобила, но през първите години бройката им ще е 250 000.

Tesla China

Tesla не само ще произвежда колите, но и ще ги пласира на китайския пазар. Общият обем на инвестицията в завода, по изчисления на агенция Bloomberg, е 5 млрд. долара. Споразумението предвижда, компанията да използва площ от 864 800 квадратни метра за 50 години.

Мястото на предприятието не е случайно избрано, тъй като именно в Шанхай и околностите му се регистрирани най-много електромобили в Китай. Само в града за 2017 г. са се движили 165 000 коли на ток и хибриди, които се зареждат от електропреносната мпежа.

Именно в този завод през 2020 г. ще стартира производството на най-достъпния като цена електромобил на Tesla – Model 3 в базовия му вариант на цена от 35 000 долара. Премиум-моделите на марката ще продължат да се внасят в Китай от САЩ.

След това в Gigafactory 3 ще стартира и производството на кросоувъра Model Y. Първият прототип на този електромобил трябва да бъде показан през март тази година, като се очаква той да е малко по-скъп от Model 3.

Снимки: Twitter

 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    значи тесла 3 може и да струва 35к $ , нооо само ако в китай се произвежда. хехе , че то там един Мустанг с 450кс може да се произведе за 15к $