IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo слага камери, които ще следят водачите

Засега устройствата ще се поръчват само като екстра

Volvo слага камери, които ще следят водачите

През тази година Volvo ще предложи на пазара автомобили, оборудвани с камери, които следят поведението на водача, прогнозираха специализирани медии. Компанията все още не е потвърдила тази информация, съобщена първо от списание Car. И въпреки притесненията, че така се нарушава личното пространство на водачите, много анализатори са на мнение, че камерите всъщност ще помогнат на шофьорите и ще имат принос, подобен на съвременните смартфони и преносимите уреди за проверка на здравословното състояние.

Директорът на Volvo, отговарящ за дигиталните проекти, Атиф Рафик, обясни, че камерите наборда на колите ще се появят в следващите 12 месеца, засега само като опция, така че да не бъдат натрапени на клиентите.

„Камерите, които следят поведението на водача ще се екстра в нашите коли през 2019 година – заяви Рафик. – Говорим за много напреднали технологии, тези камери могат да нивото на глюкоза или да се обадят в болницата ако засекат, че шофьорът има здравословен проблем.”

Шведската компания има имидж на автомобилен производител, за който безопасността на пътя е най-важна и сега шефовете й вярват, че използването на камери, които могат да предскажат, не само да установят, здравословните проблеми на водачите, ще е стъпка в правилната посока.

Първият такъв експеримент на Volvo е от 2014 година, когато с такива камери беше следено поведението на различни водачи в Шанхай, за да се анализират реакциите в стресови ситуации, свързани с шофиране в натоварен градски трафик. Такива камери се използват и в проекта на Volvo за автономен автомобил с прототип XC90, който носи името Drive Me. През 2017 с тяхна помощ беше изследвана промяната в поведението на водача при преминаване към режим на автономно придвижване.

0 от 500